Saturday, September 24, 2011

~Kiriman Seorang Teman~

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:
~Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.~Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
~Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.~Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.~Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.


Note: Impak Ainul, spanjang 1 Minggu & 5 Hari dr 84.5kg - 75kg... Aku rindu....

1 comment:

Congkak said...

Terserempak blog ni dan terbaca.

Semuanya ketentuan ilahi. Jangan terlalu layan perasaan. Banyakkan bersabar dan kongsi2 lah perasaan tu dengan suami.

sila bandingkan dugaan ni.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2041296/Neasden-house-Distraught-fathers-agonising-scream-battled-vain-save-family.html

ataub berita yang sama di blog serius si obe,

http://blogserius.blogspot.com/2011/09/serius-sadis-bapa-kehilangan-5-anak-dan.html

dari layan emosi lebih baik layan blog serius. macam-macam ada.

ok.