Wednesday, December 31, 2008

...Selamat Tinggal 2008..

Sedih... Sedih... blank xtau nk tulis apa.. hari ni 31 december 2008. Last day untuk tahun 2008. Banyak sgt kenangan tahun ni. wlaupon byk jugak peristiwa yg buat sue putus asa namun dgn adanya ssorg yg sllu brada di sisi buat sue lebih tabah & tenang mhadapi smua dugaan tu. alhamdulillah..

semoga tahun 2009 membawa seribu sinar kebahagiaan & kegembiraan buat kite semua. Setiap apa yg blaku tentunya ada hikmah di sebalik kejadian tue. meskipon kdg kala kite sedih dgn apa yg blaku namun smua tue akan buat kite lbh mhargai satu sma lain..

Pada semua kawan2 sue doakan tirai 2009 ini mbawa kejutan yg mbahagiakan kita smua. insya allah. Pd kawan2 yg btemu jodoh sue doakan smoga bkekalan. Pd kawan2 yg sedang mbina hubungan sue doakn semoga btemu satu titik noktah dlm hbgan tu, pd kawan2 yg masih mcari semoga btemu psgan yg jujur & ikhlas. semoga bahagia kepada semua kenalan.

Selamat Tinggal 2008.. Selamat Datang 2009


SELAMAT TAHUN BARU BUAT SEMUA KAWAN2....

Tuesday, December 30, 2008

...My Pets..







comel kan? hikhik skrg dh besar tau? ni pic 3,4 bulan lepas. Dia besar sbp ada org tu rajin sgt tolong belikan makanan yg sedap2 kt dia. hehehe skrg dh xleh letak kt bawah sbp 2 ekor ni tgh aktif sgt2. kejap je dh hilang.. huhu ssh lak nk mcari bawah kabinet. Risau kena pijak je dgn budak2 umah tue..

..Jimat?...

Hujung tahun lps leh katakan kalender & diary bsepah2 aku dpt, siap boleh kasi ank buah, akak2 & kawan2. Paling melampau aku siap pilih2 lg. Dah tentulah pilih yg paling cun untuk aku & kalender pon yg paling cun untuk letak kt opis. mmg meriah la hujung tahun lps. Seingat aku dr 25hb tu aku dh start dpt kalender & diary. Dh tu kdg2 smpai xtau dr company yg mana satu. hahaha

Tapi tahun nie? Hampagas bak kata cik Ros.. Ni dh 30hb jgn kata kalender lawa2 kalender cikai pon aku xdpt. Dh tu kalo tahun lps ada ramai je coll tnya nak kalender bapa? nak diary bapa? Tahun nie haram sorng pon xder coll aku tnya nk ke x? hahaha kesian sungguh rasa.

Last week dpt kalender je dr 1 company tu, tp kalendernya lahaiii sedih aku tgk!! mau xtaknya. dh la kementot (dh lama xsebut pktaan ni) kaler pon xder. Naik juling bijik mata aku ni nak tgk tarikh!! siot je! last nya aku mnapak p kdai abam arabic aku tu, selalu tahun2 sudah dia kasi aku kalender free kalender kuda tu la, tahun lps je aku dpt blambak giler kalender tu, siap buat alas sliper & alas dapur je kat umah hahaha... Tp tahun ni aku kena beli kalender kuda tu!! Rm5 tau!! uikkkssss mak aiiiii.... maheiinyaaa weiiiii

Tp oklah sbp 4 batu dh nampak coti @ tarikh2 penting sbp ada kaler2 kunin tu! pastu kalo raya cina lak ada la dua ketoi budak cina pakai baju raya diaorg tu la, dgn naga sekor & mercun 2 papan.. kalo raya pose & raya haji pon cm tu jgk. ada la budak nomek dua ketoi pakai baju raya. so dh tau itu raya.. kalo kalender yg aku dpt tahun ni.. putih dgn hitam je. Aku lak tpaksa linekan cuti2 ye la mana la tau kang tsilap aturkan meeting bos time coti x ker kena myumpah aku? hahaha haru je!!

Alasan yg aku dgr tahun nie "ekonomi gawat, smua kena bjimat. Krjaan suh kurangkan kos" lahaiii xkan la smpai kalender & diary pon xder weh.. nak beli maheiii lak tu yg aku geram!! Tu lah kan org tua2 ckp time ada xhargai sepah2kan.. dh xder cm ni ha baru lah tcari2.. apa leh buat aku ni xbsyukur hahaha pdan la muka kan? so pakai la kalender kuda tahun depan occay Cik Sue??

Ni tgh tnggu abam Muzaffar dr Orix auto leasing nak courier diary & kalender cantik.. menunggu penuh debaran (cewahhhhhh)

so pada sesiapa2 yg ada kalender manyak2 tu kasi la kat aku ni skit.. sian la kat budak sue nie.. hahahaha

..Diam tu lebih baik..

Kalo org yg rapat dgn kita tipu kita.. sakit hati kan? hurmm tp prsaan aku skrg lbh kepada SEDIH... sdgkan aku dh bg pluang untuk dia mgakui apa yg dia tipu tu, tp hampa.. dia ttp jgk nk nafikan.. so aku ambik jalan tengah untuk bdiam diri je. wat pe aku nak sakitkan hati sndri sdgkan aku dh tau jwapannya...

.. Tensen Giler!!!..

Bile hujung tahun je ramai org buat keja mcm taik!!! semua ikot suke hati jer!!! yg penting dh jd xpenting, buat keja ala kadar je!! apa bezanya awal tahun, tgh tahun & akhir tahun??? xpaham betol lah!!! Bengang betol rasa!!

Asal hujung tahun je ambik cuti bramai2, dh tu ambik cuti lak xhingat!! kalo keja settle xkisah la nak ambik cuti smpai mati pon xder sape nak kisah!! ni keja blambak2 pastu ambik cuti xbgtau!! Bodo betol. Dah la buat keja xder sistem!! dia cuti sng lenang je bdangdut sakan!! kite yg pecah kepala pk mana nk cari dokument, mana nak cari bill, mana nak cari PRF.. kalo keja 1 opis xder lah aku kisah dgt. Ni laut china selatan memisahkan!!! xke haru biru tue?? adoiiiilaaaa pasal apa la aku kena deal dgn minah nie? sakit hati aku nie!!! tiap tahun pon buat keja mcm taik lah kau!!!

Bosan giler aku ari nie!! sakit hati makin btambah2 pulak rasanya!!! apa keja pon xboleh buat ari nie!! smua sbp badigol tu cuti. smua dokument yg aku hantar xtau dia letak kat mana. budak sana cari pon xtau. PA CEO aku ckp tempat dia mcm srang ular xtau mana dia letak dokument aku!! Boleh ker? mcm mana lah aku ni xnaik HANTUUUUUUUUU!!!!

Tuesday, December 23, 2008

...Errrr Ok ke Ko?...


Errr.. ada sape2 yg xkenal dgn lobak ni x? huhuhu kalo xknal meh sue nak bg tau ni namanya lobak putih (betol ke kak gee??) hikhik sbrnya kan baru ari ni sue tau ada lobak kaler lain, slama ni sue pk lobak ada kaler oren tu je. Bila kak gee ckp ada lobak putih sue cm blur sotong xleh nak bygan cm ne rupa lobak putih tue hikhikhik Tq for kak gee siap kasi gambar lg..

mnurut kak gee lobak ni bagus untuk cuci ginjal, errmm kak gee akan sue cuba masak lobak ni mgikut resepi yg kak gee kasi tue. mudah2an oklah hendaknya.. errrr kalo boleh na mo lah jumpa doc bagai.. err bkn takot emmm saja je malas nk g jmpa doc hehhee boleh x gitu? hehhee

Now perut sakit sgt2 nak buat aktiviti pon cm xselesa & sgt lah bhati2. Then blood pon stay ada lg errr nak p toilet pun dh cm takot lak. Tambah lak Cik Rose ckp tu tanda2 awal batu karang.. errr

ros_2207 (12/23/2008 3:22:04 PM): kencing berdarah tu maksud ko ada batu karang
ros_2207 (12/23/2008 3:22:09 PM): ko sakit tak kat perut??
su_siput (12/23/2008 3:22:25 PM): sakit senggut ada la
ros_2207 (12/23/2008 3:23:08 PM): mmg sakit perut mcm sengugut
ros_2207 (12/23/2008 3:27:02 PM): kalau batu tu membesar boleh meletup

tu dh satu hal lg ampes yg nie hantu betol ko rose buat aku xtidor lena betol la
ros_2207 (12/23/2008 3:45:04 PM): ko gi la check doc
su_siput (12/23/2008 3:45:37 PM): aku kalo bab2 doc ni errr kurang minat la
ros_2207 (12/23/2008 3:45:49 PM): penakut
ros_2207 (12/23/2008 3:46:02 PM): apa barang byar insurance

Hahhahaa jaat la.. ko ni buat aku takot je la.. errrrr any idea org lain??? ni ok ke x ok ni? errrrr

... Cukuplah Kau Hancurkan Hatiku...

"Siapalah diriku di hatimu
Hanya ruang untuk rindu bertamu
Di sini masih ku menagih cinta nan sepi
Biar pasti sukarku memiliki mu"

Katakan la apa saja, buat la apa jua cara sekalipon hati aku dh beku, hati aku dh mati untuk dirimu, aku tlah bsumpah pd diriku walau apa jua yg kau lakukan hati aku ttp akn mbeku untuk kau. Bukan hnya kini tp smpai ke akhir hayatku..

Xperlu nak pujuk aku lg, apa yg dh blalu biarkan la blalu. kesilapan lalu jdikan sbgai pgajaran. Jika ada niat suci di hati nk brubah alhamdulillah. Tp yg pasti bukan dgn aku, sbp pintu hati aku dh ttutup rapat untuk seorng insan yg bernama Nur Saiful Nizam Abu Bakar.

Monday, December 22, 2008

..Have a Heart Project..

Alhamdulillah semua nya bjalan lancar & bjaya lbh dr jangkaan semua... alhamdulillah.. syukur sgt2. wlaupon xmampu nak mberi wang ringgit & derma organ pd semua adik2 tu at least kita semua mampu mbuat mereka gembira & lupa seketika dgn sakit yg mereka tangung..

Di harapkan aktiviti mcm ni akan kita teruskan dari masa ke semasa. Insya allah. Semoga lpas ni lebih rmai ahli2 kg kita akan trun.. trutamanya mami, kak gee, mem, mummy meeda, cik fizzy & ahli2 yg jauh di mata tp dekat di hati semua..

Aktiviti mcm ni selain dpt mberi sumbangan pd mereka, kita jga dpt mgeratkan pkenalan kita semua. Alhamdulillah komuniti kita sgt2 brusaha dgn sungguh2 demi menjayakan project nie. Terima kasih pd semua yg memberi kerjasama. Semua ni xkan tamat di sini.. lepas ni kita akan rangka project baru.. mem our next project is kanak2 yg mhidap AIDS rite? harap project tu pun akan bjaya mcm skrg ni.. insya allah..

oklah semua org pon sgt happy sabtu lpas, wlaupon sgt sedih sbp rmai jgk yg xleh join. xper next time ada lagi.. Pada semua i heart u all! muuaaahhhhhhh2

Thursday, December 18, 2008

..Hot Chat..

Pagi td ada satu benda yg menarik kat Hot Chat di HotFm.. Hot Chat ari ni ttg Pandainya Berlakon.. bkn blakon yg ada pgarah & cut! tu tp ni ttg ssorg yg bijak putar alam a.k.a berlakon la. so ni antara pemangil2 yg menarik perhatian sue

Pemangil pertama (Wanita)
- sya dh bkawin almost 10 years, kami bkahwin ats dasar cinta. Tp smakin lama kami bkahwin stlah mnempuhi pelbagai rintgan dlm pkahwinan sya, sya mula rasa suami bkn lelaki yg sesuai dgn sya. tlalu byk bnda yg sya xboleh tahan dgn suami. shingga satu msa sya bkawan dgn org lain. yg lbh memahami diri sya. suami s'org yg xbolh dkritik, xboleh trima pdgan sya, & sring mrendah2kan smngat sya. skrg sya dh tawar hati. SAYA CUMA BTAHAN KRN ANAK.. Sya skrg blakon dpn fmily & suami dh setahun! HATI SAYA DAH TAWAR

Pemangil kedua (Lelaki)
- sya suami & bapa kpd 3 org anak. Sya ada hbgan luar tnpa pgthuan isteri dh hampir 2 thun. Satu hari kantoi sbp sya lupa nak buang bill beli brg. Jd isteri sya mgamuk sakan. sbp sblom ni dia ada tnya tp sya sllu mgelak. kali ni lakonan sya dh tamat. hasilnya dlm tpaksa sya jelaskan pd isteri wlaupon sya tau dia tluka. tp sya meyanyangi kedua2nya. SEGALA KPERLUAN ISTERI SYA XPERNAH ABAIKAN. JD apa SALAHNYA JIKA DIA BKONGSI KASIH..

Pemangil ke3 (Lelaki)
- Saya akan mnamatkan zaman bujang sya thun depan. Tp skrg hati sya xada pd tunang sya. sbp sya myintai org lain. namun hbgan tu xkan bjaya krn dia bkras xmahu mrampas kbhgian wanita lain (tunang )... skrg saya TERPAKSA BPURA2 BHAGIA & GEMBIRA DGN PSIAPAN KAWIN NI, SDGKAN HAKIKATNYA HATI SYA HANCUR..

Pemangil k4 (Lelaki)
- Kawan sya ni kawin 4. tp yg hebatnya keempat2 isterinya xtau pon mreka sling dimadukan.
ni trick tbaru dia malam2 pakai baju putih.

Fara : baju melayu putih? xkan ari2 p bnikah?

Pemangil tu : xlah dia ckp dia buat part time bawak teksi!! kena la pkai baju putih & boleh la tidor umah isteri muda..

hahahaha Ha korang2 pernah x duk dlm situasi dimana korang kena blakon untuk jaga hati @ jaga temberang korang? hahaha mesti xlena tidor kan? ye la takot kantoiiiiiiiiiii... huhu apa pon otak kena la ligat supaya xkantoi.. kuang2!!!

Wednesday, December 17, 2008

...Aku Maluuuuuuuuuuuuuu.....

Malunyaaaaaaaaaaaa!!! ala td pagi kan sue rasa cm nak cabut kepala & simpan dlm handbeg je tau!! Malu sangat2! hahahaha

Cam ni, ari ni sue mood tlebih happy so p kerja pon bgaya la, dgn langkah penuh smngat & senyuman t'ukir di bibir spanjang jalan. Then lps je trun bus tu sue kena lintas jalan. besar jgk la jlnnya. Pastu sesuatu yg xdiduga tjadi masa tu!!! malu sgttttttttttttt!!!

Sandle sue PUTUSSSSSSSSSSSSS!!!! uwaaaaa nak nages ada, nak gelak dekah2 ada, malu ada smua ada masa tue. then sbp nk cover punya pasal ye lah rmai yg trun dr bus tue. so sue pon pura2 lah tgk hp konon2 taip msg. pdahal xder sape2 msg pon hehehe.. malu u!!! then sue coll Hencik Azmi suh dia coll sue balik. Tp hencik Azmi tgh mandi masa tue! ampes sungguh..

sue pon slamber kodok je la tnggu pat situ smpai semua org yg naik bus td dh jalan & masuk opis. Pikir punya pikir mmg xder idea dh melainkan KAKI AYAM!! bygkan pakai sikit punya cun sekali kaki ayam hahahahaha.. sue pon nekad je tingai Sandle kuang asam tu kat situ je! Jalan la kaki ayam! Jauh OK!!!

Semua org tgk sue, yg naik keta, yg naik motor, yg naik lori smua pdg cam pelik je. Atas bawah diaorg pdg. sue ttp jgk jalan selamber kodok je! siap senyum lagik!!! Dah tu nak buat apa kan? xkan nk tnggu tcegat kt situ? hahaha darurat xper.... smpai pat guard tu lak dia tegur
Guard : " aik.. mana kasut? napa kaki ayam je? "

sue dh malu gile masa tu tp sbp nk cover jgk so sue pon ckp

Sue : " eh nak mati ke apa u ni? xnampak i pakai sandle warna biru cm baju i ni? buta ke apa.. eee jaga2 u takot xsempat ari jumaat je u tu.. baik u p mintak maaf dgn smua org.."

hahaha boleh gitu? Guard tu siap tenyeh2 mata lg.. mcm nak pecah perut sue tahan gelak!! pastu masa dh nak smpai lif kat opis tu sue kena lalu 1 restoran lak tau.. normal pagi2 mmg ramai giler org bekpes kat situ. so cm td gak dgn slamber kodoknya sue bjalan cm xder apa2.. ada la 5,6 org yg prsan sue xpakai kasut tp sue buat xtau je.. hikhikhik.. malu xyah ckp ler!!

Masuk lif ada 6 org smua lelaki dlm tue, sue masuk cam biasa & tekan tngkat 7. sekali seorg lelaki cina tu ckp dgn kawan dia.

Chines Guy : "Kuat jugak kesan beer smlm trasa smpai skrg"

Melayu guy : "ye ker? i rasa biasa je. xsama mcm minggu lps. i rasa yg tu lg kick"

Chines Guy : " no.. sbp i nampak itu amoi xpkai kasut woo. haiya i punya kepala xboleh fokus ma. mcm mana mau kerja ari ni. i ngat nak ambik mc la ini ari. kepala pusing lor"

mamat tue trus tgk kaki sue. then dia pndg sue. errrr apa aku nak jawap????

Sue : " u guys mmg kena ambik cuti, ada patot ckp i xpakai kasut. u ingat i org zaman batu ke xpakai kasut?"

smpai opis sue terus gelak cm nak pengsan!! habis la semua org aku tipu! padahal realitinya mmg sue yg xpakai kasut p kerja hahahhaahaa...

Tuesday, December 16, 2008

.. Bila Ayam & Itik Bgaduh...

sue byk kerja tp kan skrg tgh geram dgn ssorng!!!! EEEEEEEEEE mcm nak pijak je perut dia. My Bos & others 2 person akan ke Dubai kalo ikot plan asal pd 19hb ni. so sue dh siapkan smua ttg flight, hotel, transport kat sana, & agenda2 smua dh siap. Tub2 smlm my bos coll ckp ada urgent meeting today ttg IIF tue. so sue kena p attend meeting tu since my bos ada meting lain. Itu ok lg.

So pagi2 ni sue dh p meeting IIF tu kat Metic bulding. Nak tau apa jd? Trip tu di CANSEL LAST MINUTE!!!! tu dh satu hal, skrg dh btukar spatotnya dr KL - Dubai. skrg dh jadi KL- MUKALLAH (YEMEN) - SANAAH ( betol ke eja?) - MUKALLAH - DUBAI - KL... PENGSAN!!! & paling teruk flight smua dh xder.. full smua. sdgkan kena p 19hb ni! so td meeting depa ckp depa charted flight kalo xsilap Yemen air kot. so skrg sue kena buat payment pling last mesti today untuk 3 person dr company sue tue. so byk lah yg dibincang td. so smua settle lah just nak kena settlekan dgn my HQ tp kannnnnnnnnnnnnnnnnn yg buat sue geram skrg ni bukan pasal org2 IIF tu tp psal org kat HQ sue tue!!! td sue coll PA salah sorng dr yg kena pergi tu coz nak kena settlekan byk hal dgn dia

sue : all payment kena settle by today tau.. skrg kite xder plihan mlainkan guna travel agent yg mmg tlh dilantik oleh IFF sbp kes darurat cm nie. kalo kite stay nk guna travel agent kite boleh tp xtau kite akan smpai kol berapa, xtau kite akan dpt jam berapa, kalo dapat kire ok kalo xdpt how? so jln slmat semua dinasihatkan guna charted flight ni.

PA tu : Hurmm Kitak bg la detail tu dulo sama kamek so kamek baru blh bukak TA tuk bos kamek sini. kamek sik dak boleh kerja tok kalo sik ada detail

Sue : Detail sik ada lg sama kamek, when kamek get all the detail kamek will send terus sama kitak.. tp kamek cdgkan kitak buat dulu Booking sbp payment mesti ari ni, sik dak boleh besok. Td Kamek dh tnya tp mereka org tue sik dapat kasi detail lagi.

PA tu: No2... Kamek sik mauk!!! kamek need detail 1st dr kitak!! Kamek mau tauk nama hotelnya, ratenya, flightnya, smua lah...

Sue : like what i say I have no detail now!!!

PA tu: tu smua kamek sik mauk tauk!

Sue : ok FINE!!! kamek madah sudah sama kitak semua juak.. kalo kitak sik mauk buat tpulang la!! kalo bos kitak marah kamek siap kitak!! yg kamek tau kamek dh madah sama kitak!!

Pa tu : bla..bla..bla (aku xpaham dia bobal apa sbp bkn bahasa melayu)

Sue : ikot panda mu lah, aku royak mu xmboh degor! pahtue kekgie mu nak salohkan orang lain!! bengong sunggoh la! payoh chakak dgn org pala masuk air ni!! dok reti2 aku royak doh kang kapatebang hok nok gie ke yemen tu tak dok!! le ni hok ada cume hok sewa khas je! jd kite memang tak dok pilihang selaing naik je hok tue!! bengong!! ikot panda mu lah!! Boh mung bukang boh aku!!

PA Tue : eh kamek sik paham kitak madah apa...

Sue : i ckp u bijak! BYe.

Boleh x gitu? need 2 go now to settle my job 1st.. pasal project heart tue sue still akan tlibat cume sue sibuk skit so anything please bgtau sue kalo ada apa2 yg sue miss ok? sorry xleh tumpu pd project tue.. sori sgt2.. tp sue janji sue akan trun padang nanti.

Friday, December 5, 2008

..Selamat ari Raya & Bcuti...

-err ni bunga apa ye? cantik suka tgk-

Oleh sbp hari last day bkerja, sue nak ambik ksempatan untuk mgucapkan "Selamat hari Raya Qurban" pd semua kawan2.. Pada yg akan pulang ke kampung semoga selamat pergi & pulang. Jua selamat bercuti pd semua kawan2.. Pd yg cuti sehari tu jgn la jeles adanya ye.. Nak bgtau jgk kasi jeles skit kat Cik Fzzy & Cik Rose. Sue akan bcuti start 5hb - 15 hb hahaha ai tamak haloba occay? so jumpa lepas cuti ek? will miss u all.. muuaahhhhhh2 huhu

Cam biasa la ari ni ari paling bahagia sedunia krn apa kawan2? sebaaaapppp ari ni ari Jumaaaatt yeyeyeye esok nak p bpoya2 yeyeyeye!!!! Ari ni rasa cm nak loncat2 je so happy lah ari nie.. Harap2 esok jua akn lebih happyyy lalalalala... mudah2an...

ok kawan2 cayang muncuk2 korang jaga diri baik2 tau? jgn nakal2 ek? jumpa lepas cuti nanti ye? miisssss uuuuuu alll muuuahhhhhh2

..Award? apakah ituew??..

huhuhu Apakah Inie? ai pon xtau ar.. Tp yg nyata "award" ni di beri oleh gadis yg sngat comel iaitu Cik Kirana. Tq ya. Wah Kiah xjd artis pon dpt Award.. ha kau kelas gitu!! hikhikhikhik

Ai pon nk kasi org juew lah.. boleh ker Cik Kirana? @ ada syarat2 sah pyerahan nie? ai hentam je la ek? ok hurmm ai nak kasi kat smua org KG SRI360.. huhuhu ai kan pemurah lalalala

Thursday, December 4, 2008

..Kawin...Kawin...Kawin....

Hurmmm sedar xsedar dh masuk bulan 12.. Hari ni pon dh 4hb. Rasanya mcm baru smlm bertunang.. Rupanya dh dkat 2bulan lebih jd tunang org. Xlama lg raya Haji plak. Rasanya kuih raya puasa pon xhabis lg. ni dh nak raya balik. Sekejap je kan?

Lagi 5 bulan sue akan mnamatkan zaman solo yg xberapa nak solo ni, hurmm xtau lah nk ckp bsedia ke x? Skrg ni apa pon xbuat lg. Smlm beli majalah Pegantin belik2 aduhhh mcm pening plak kpala ni. Mau xnya dlm tu ada tips mhadapi majlis pkhwinan. Persediaan bermula 12 Bulan sebelum hari blangsung!! 12 Bulan?? Errr skrg tinggal 5 bulan je. sedangkan apa ponbelom buat & belom rancang. Adoiii sshnya nak kawin nie. sabut kepala otak!!

Skrg ni kalo bncang apa pon smua mesti bselisih pendapat. Xtau la sue yg keras kepala @ Azmi yg byk ragam. Tp yg pasti xder 1 pon kata sepakat yg kami dpt tiap kali buat pbncagn ttg majlis ni. Dr sekecil2 hal smpai lah segabak2 hal smua mesti nak btekak.. LETIH.. smpai kdg kala sue tsilap ckp "ssh betol lah mcm ni, sng2 kawin je lah dgn org lain" hikhikhik kecik ati Azmi sue ckp mcm tue. Tp seb baik lor Azmi tu jnis mls nak panjang2kan isu so tiap kali sue tlpas ckp dia xambil portt sgt. kalo x ssh jgk.. Hurmm tu klbihan berpartner dgn org yg lbb brusia dr kite (pendpat peribadi shaja)

Apa pon smpena Raya Haji ni sue dh ambik cuti dr 5hb - 15hb.. Spanjang tempoh tu sue akan cuba selesaikan bberapa pkara yg pentg. Mujurlah sue kawin sekali dgn kawan baik sue si maznah tu. Maka smua benda kami akan bncang bsama. Kalo x kalut jgk. Sbenarnya sue rsa cm sempat lg.. ala 5 bulan lg.. byk masa lg huhuhu tp kalo itu jwapan sue haruslah tadah telinga dgr bebelan akak2 & abg2 sue.. Jalan tbaik bdiam diri je huhuhu. & cuti ni ikotlah makcik2 (akak2 & akak ipar) p buat psiapan majlis tue. Td coll kakak ipar sue hurmm dh siap jadual dr sehari lps raya, p tgk mak andam la, tgk plamin la, test baju la, tempat baju la, tgk brg kawin, tgk cadar, tgk bunga telor, p booking PA system, p Booking chalet untuk fmily Azmi bla..bla...bla.... padat giler. Pengsan jugak la sue kali ni. Uwaaaaaaaaaaa napa ssh sgt kawin nie???

Kan sng p jmpa TOk Kadi.. Jabat tgn..SAH & balik la huhuhuhu ni kalo sue ckp cm tu haruslah diluku Kak Long.. Ala malasssssssssss la nk p test2 baju la, test make up la.. sue ikot je pilihan diaorg.. aiman kan xkisah hehhehe

pssssttt Cik Nad, u dh buat psiapan ke? Kongsi2 lah dgn Cik Sue ni..

Wednesday, December 3, 2008

...Harap Sgt Korang Bantu Sue..

Betol la org tua2 ckp "Jaga lembu satu kandang lg sng dr jaga ank dara sorng" dulu sue pk apa lah sngnya jaga lembu. Dah la xtau ckp pastu nak kena kasi makan la, nk jaga lah ssh. Kan sng jga org dr jaga lembu.. Tp skrg dh tbalik!! Jaga lembu lg senang!!!

2,3 minggu ni sue betol2 kelam kabut sbp sorng budak ni. Dia ni budak kg sue tu ari mak dia coll mntak tmpang duduk dgn sue kat umah, katanya anak dia bru dpt kerja so sue pon ok lah kan.. xkan nk ckp xboleh lak? segan jgk lgpon fmily dia ni baik dgn fmily sue. Majlis ptunangan sue tu ari pon fmily dia byk bantu dr A - z so malu alah la org ckp kan?

Tp baru 3 ari dia duk umah sue dia dh buat pangai, 1st dia pnjam duit dgn budak umah dia ckp duit dia sue pegang. Xpasal2 budak umah sue mntak dgn sue lak.. apahal lak sue yg kena byar hutang org.. adoiii la... Then mlm tu dia xbalik. tu satu hal lg. kelam kabut sue dibuatnya. coll xbjawap, sms xbalas. Mmg risau la. ye la bru 3 ari kt kl tup2 hilang mau xkecut perut sue!! sekali esoknya ari ahad dia balik dgn muka xbersalah. sue diam je masa tu mls nk marah2.

Ngat dh xjd lg. sekali tu ari xbalik jgk. Entah kblan apa kakak dia col ajak kuar mkn. Apa lg kantoi la. xpasal2 kakak dia marh2 sue ckp sue xambik brat adik dia xbalik. Ya ampun!!!! bukan budak2 la adik dia . dh 23 Tahun!!!! Tua bangka dah!!! Then mlm tu kami cari kt umah kwan2 dia.. Dr selayang - serdang - kepong - sg.besi jam kol 6.00 pagi tp xjumpa jgk. Mata sue pon dh rabak. Abg ipar dia asik nk slahkan sue ckp sue xambik pusing. Boleh ker?? Ngat sue ni apa? Warden asmara eh silap Asrama ke apa? so sue ckp dgn akak dia "ko ambik la adik ko, aku xlrat dh nk jaga kalo liar2 cm ni.. drah tinggi aku" then boleh akak dia ckp dia pon xlrat nk jaga!!! adoii tepok dahi sue dgr jwpan cm tue..

Mcm tu ari jgk dia balik umah cm biasa. Kali ni sue xdiam la. Pangei dia mgadap start la bebelan singa lpas pantang.. mnagis2 mtk maaf & mntak bg pluang. Bjanji bagai nk kerja xnak balik kg. sue ckp kalo degil2 sue bungkus2 baju dia antar dia balik kg & suh ayah dia antar pusat pmulihan akhlak je. Ha nages2 mrayu xnak.. ok last pluang kasi.

Tp xsmpai smnggu pon!! jumaat lps ckp nk tdor umah akak dia, sue coll akak dia tnya dia ada dtg x. akak dia ckp ada. Dlm hati sue betol lah budak ni dh betol2 nak brubah. Hurmmm Ku sangkakan ribut sekjap je rupanya tsunami yg mlanda!!!

HILANG LG!!!! Opis dia coll dh byk kali mc & ponteng kerja, sue coll xjwp, sms xblas. Then akak dia ckp dia sebat duit abg ipar dia. Tu ari pon duit sue hilang RM50 tp sue bsangka baik ckp duit tu mybe tcicir! So kitaorg pon coll bf dia suh antar si budak tu balik. Sue ckp 2 plihan je 1) tidor kat umah 2) tidor lokap. Kol 10.00pm budak ppuan tu msti ada kt umah.

Tnggu pnye tnggu stlah bperang mulut, perang sms, perang smua la. Budak tu balik 10 minit kol 10.00mlm. Sue tnya dia diam je.. Mcm Khayal. Blur sotong. Sue chek tgn dia pon xder respon dr dia, xmrah xtepis pon. Diam je. smpai sue sakit hati ckp dgn dia "aku ni ckp guna mulut jgn smpai aku ckp pakai tapak kaki!!" baru dia jawap tp smua jwpan tu xmcm yg sue nak.

Skrg ni tnggu abg dia je dtg ambik dia bawak balik kg. Dlu mak dia suh dtg kl ngat leh jauh dr Bf dia. Tp budak tu lg pandai dia dtg skali dgn Bf dia.. Adoiila pening sue ni dgn budak ni. xlarat dh sue nk jaga. Serabut otak duk pk kat dia. Mak dia ckp dlu dia hilang smnggu cari2 jmpa pat umah Bf dia. Ni buat lg. Xtaw la nk ckp apa lg.. Dh 23 bukan budak2 lg..

Ni balik kg ni kitaorg nk p umah Bf dia tu, nak bncang dgn mak bapak budak tu. Bkn nk salahkan bf dia smta2. Tp nak bincang cm ne nk buat skrg ni.. Kalo mak bapak dia xleh buat apa xper biar kami ajar diaorg bdua ni. Ckp baik2 xjalan makanya mmg ckp dgn kaki la lps ni.

3 mggu duk KL mak dia masukkn dh RM500++ xckup jgk. Pjam dgn sue RM150, Kakak sue kirim duit kat ank buah sue dia kebas dlu RM50. xpasai2 sue kena kasi duit sue kt ank buah sue dlu. Ye la budak tu lom gaji baru keja.. xper la sue xmakan xper asalkan ank buah sue tu ckup duit. kerja elok2 dh senang hati sue ni. Ni masalah budak ni lom settle.. buntu dh skrg ni.

Abang budak tu syak dia ambik brg tlarang. Sue rasa mgkin jgk. Sbp dia sllu selsema & mgigil lps tu resah gelisah spnjang masa. Tp kalo dh dpt jmpa Bf dia ok lah dia. Kite bebel cm mana pon dia diam je. xmlawan xbckp apa. Cam slm sue siap hentak meja ckp dgn dia tp dia buat muka kucen je.. adoiiii pengsan aku!!!

Apa pndapt korang? apa jalan tbaik kami leh bantu budak ni?? Fmily dia nk antar pusat je... hurmm sian pulak kan? tp xder idea skrg.. blur otak ni. So sesapa kawan2 yg pernah ada pglaman handle budak cm ni please kongsi pyelesaian dgn sue..

Tuesday, December 2, 2008

..Kena Lagi..

Hihihi pagi2 bukak email dh kena tagged oleh Hencik Muzaffar (person incharge kereta compny sue from Orix Auto Leasing ) Hurmm boleh la layan sbp xder kerja nie.. huhuhu

* 7 Fakta tentang anda

- Baran yg amat sangat tp mudah sejuk kalo kena gayanya
-suka mdiamkan diri kalo dh mrajuk @ kecik hati huhu
-Banyak ckp kalo xmajok.. Kalo diam tu tandanya merajok la apa lg huhuhu
-xsuka di ayat @ di pujuk rayu
-suka makan mkanan pedas.. WAJIB
-sangat fanatik dgn shinchan
-Mudah jemu

* 7 Nama pangilan anda

-SUE CIPOT @ SUE (member chat)
-MATU (mak sue) izzad yg sebut cm ni
-JAJA (kawan2 sekolah)
-EIJA (sedara mara xtaw cm ne leh jd cm tue)
-Sayang (hencik Azmi huhuhu)
-CYG (....... hahaha)
-xder dah itu jer...

* 7 perkara yang b'harga

-Family
-Orang terSAYANG
-kerjaya
-koleksi Shinchan
-Hp N93i
-Duit
-Segala kenangan lalu

* 7 perkara yg menakutkan anda di dunia ni

-Allah mesti yg pertama
-Kehilangan org2 terSAYANG
-Lumpuh @ hilang upaya
-Mati dlm air @ bkecai dgn kapalterbang
-Bila org mharap tlalu tinggi pd saya
-errrr gelap (tp xleh tidor dlm terang)
-xder duit

* 7 Lagu yang punya kenangan @ memberi kesan mdalam pd anda

-Pergi xkembali (Rabbani xsilap la)
-Awal yang Indah (pyanyi indon)
-kekasih gelap (unggu)
-Rela (stacy)
-Cuba (faizal Tahir)
-Aku bukan untuk mu (Rossa)
-I'm yours (Jason)

* 7 Ayat yg kerap disebut oleh anda

-Alaaaaaa
-Tolongggg sikit eh?
-Ko ni pahal ni? sawan?
-kite Ok... (tandanya xoklah tu)
-Sepak kang!
-eeee sabuttttt arrr!!! (Sabut = Serabut)
-Lantak la malas nk pk..

* 7 Perkara yg Buat anda bkecil hati

-Bila org yg rapat dgn sya mgungkit kbaikannya pd sya
-Ditipu oleh org yg dipercayai @ org tsayang
-Bila dikritik terus mnerus
-Bila org ckp sya ni myusahkan je
-Dlm adik brdik hnya sya xdibenarkan memakai gelang kaki. sdgkan smua adik brdik ppuan sya memakainya.
-Bila org mpertikaikan knpa sya gelap & kakak2 sya putih..
-Ditengking oleh org yg sya sayang

* 7 cara memujuk anda (alamak ni rahsia lor!!!)

-Jgn pujuk rayu ckup skdar pujuk
-Mengaku kesilapan
-Pelok erat2 ( ni khas untuk kluarga & kawan2 ppuan je)
-Jgn desak sya untuk bcakap
-Berikan waktu seketika untuk sya pujuk hati sya sndri
-Berlembut
-Banje lah sya makan aiskrem hahaha (gerenti mujarab!!!)

* 7 perkara pertama anda (kalo dh 7 cm ne jd pertama? xpaham la)

- Pertama kali merasai kehilangan ahli keluarga (ibu) pd 2 oktober 2001
- Pertama kali sya tau sya ni rabun bila sya langgar lori air batu (sgt memalukan)
- Pertama kali jmpa kawan chat pd september 2007
- Pertama kali dpt gaji pd umur 18 tahun
- Pertama kali pakai lipstik pd usia 21 tahun
- Pertama kali Pms pd usia 13 tahun
- Pertama kali naik flight sya xtidor smlm huhu kecut perot

* 7 mangsa seterusnya yg harus di TAG

- Cik Fizzy
- Cik Nad
- Kak gee azmi
- kak lela
-Baman
-Mek Mafia
- Mc fie

Lelah nak habiskan TAG ni..adoiii la semput dada.. Cpu pleaseeee

Monday, December 1, 2008

.. Menipu untuk jaga hati??...

Tipu sbp nak jaga hati.. hurmm boleh terima ke x? Ada org yg tpaksa mnipu untuk jaga hati org lain. Ye la kenyataan kan sllu mguris hati, kenyataan tu kan pahit untuk ditelan tp itu lah hakikatnya.. Ckp terus trang kang kecik hati lak so dgn alasan xnak mguris hati dia tpaksa tipu.. agak2 korang leh terima x?

Sllu org ckp pandai cmne pon tupai ni tp satu masa jtuh jgk. So if say dia dh tipu, sekali tu dh kantoi then korang tnya lg tp dia nafikan jugak yg dia tipu. Kenyataannya mmg betol tp sbp dia xnak burukkan kdaan, xnak buat korang tguris, xnak korang sedih so dia teruskan pbohongan tu. Sampai lah dia dh kantoi teruk baru dia mgaku.. Korang leh terima x?

Pendapat peribadi sue lah, sue tgk jgk situasi dia waktu 2.. agak2 kalo kite duk tempat dia apa tindakan kite, & kaji balik alasan2 yg myumbang ke arah penipuan tue, sue rasa kdg kala mmg patot kite mnipu untuk jaga hati org. Ye la penerimaan ssorg tu xsama. Kdg kite kalo boleh xnak sapa2 org yg tdekat dgn kite terasa, tguris, sedih dgn sikap & tindakan kita. Ye betol sekuat mana pon kite usaha kite xkan mampu nk jaga hati smua org serentak. Adatlah salah satu mesti kecewa. tp kite dh usaha kan sbaik mungkin..

Tp better kalo dh di desak bkali2 baik kite mgaku je sbp kite mesti dh kantoi, kalo xkantoi xkan tnya byk kali kan?.. so terima je la, xyah nk selindung2 lg. Mintak maaf & Cuba terangkan sejelas2nya pd org tu sebab kite tipu dia. Kalo dia boleh terima ok la, kalo xboleh nak buat cm ne kan?

So korang lak cam ne? pernah x korang tpaksa mnipu untuk jaga hati org yg korang syg? & kalo kantoi apa tindakan & riaksi korang? menafikan @ jujur je?

Saturday, November 29, 2008

..korang nak mintak tlg..

Sue rasa nak berhenti keja part time tue. hurmmm sbrnya snok kerja tu.. budak2 tu pon baik dgn sue cuma nakal skit2 tu adat la kan? sue boleh trima je kalo dtg time nakal dioarg but yg buat sue nak berhenti ialah sbp partner kerja kat situ.

Hurmm sue xtahan dah dgn dia. Semua sue buat xkena. Smua salah. Bosan dh sue di buatnya. Kdg2 ada yg xmasuk akal lak. Sue bkn xboleh di tegur tp kalo betol xper ni benda xlogik langsung. Tu ari dia ckp sue sja nk blagak nk tnjuk pandai dgn dia. Sdgkan sue cuma ckp apa yg sue tau itu je. Citer dia cm ni tu ari mesin photostat xleh guna budak tu ckp rosak tp bila sue check rupanya toner yg habis. so sue ckp lah kat boss tu toner yg habis. Tu satu hal lg satu tu ari tibe2 xleh print dr pc direct ke canon. itu untuk print bkaler. dia ckp toner habis. Boss coll suh sue tgk apa yg xkena. so sue tgk rupanya link dh lost so kena set up baru lah. sue buat la sbp kt opis pon cm tu jgk. Then dia marah2 ckp sue sja nk tnjuk lagak. adoii sue just kongsi apa yg sue tau.. salah ke?

FYI boss sue bujang lg, ensem ar.. pakej lengkap. partner sue tu dh kawin anak dua. Dia ppuan tau. hurmm sue dh malas nak kerja kat cc tu lah. Sblom sue gaduh dgn dia so sue rasa better sue berhenti je lah. kerja wat sakit hati wat pe?

Paling buat sue skit hati bila last week dia ckp duit hilang, sue tnya dia brapa jmlah yg hilang. tau dia jwap apa? "itu sue xyah tau lah" WTF lak dh coll sue ckp pasal duit hilang pastu xnak bgtau lak. kalo cm tu xyah bgtau la. Wat sue sakit hati je. Hari ni mood mmg spoil gile lah.

Tambah bengang bila Boss dtg td tnya napa sllu gaduh la apa la, bile sue ckp dia asik nk sebelah kan budak tu. Ye la budak tu lentok2, ckp mulut & tgn sama jalan, sue ni ckp direct je. Hurmm boss ckp sue ni tegas xleh runding2. Dia ckp cm tu sbp sue ckp sue nk benti. dia ckp ssh kalo sue xder sbp sue byk tau pasal pc.. habis kalo dia xtau nk beza mana keja mana personal cm ne sue nak stand dgn dia? Lantak la dia nk ckp apa, sblom sue naik angin & marah org lbh baik sue benti je. Sbp kalo sue dh marah sue takot nanti buruk lak jadinya.

So esok last sue kerja. Lpas ni partner sue yg sorng lg tu pon nk benti jgk sbp xtahan dgn budak tu. So pas ni biar bos keja dgn budak tu je. Kami duaorg xtau nk lentok2 & tgn kami xtau nk bjalan sama dgn mulut. so kami rasa lbh baik kami benti je.

apa pendapat korang?

Friday, November 28, 2008

..CiNta....

Dicintai adalah lebih baik daripada mencintai… Kerana diri kita akan lebih dihargai dan dikasihi.. berbanding kita mencintai tanpa dicintai, kehangatan asmara adalah sementara sahaja..Hubungan yang terbina tanpa cinta adalah jalinan yang sia-sia. Tidak ada kata-kata yang memberi semangat hidup untuk pasangan kita.Hidup dengan penuh kepura-puraan.

Tidak ada kata-kata manis,

tidak ada kehangatan asmara,

tidak ada gurau senda,

tidak ada kasih-sayang,

tidak ada renungan tajam,

semuanya akan hilang.. beransur-ansur

lenyap di mamah masa yang tak akan menanti kita..

Sunday, November 23, 2008

...Fahamilah...

Bukan Pujukan yang Kuharapkan
Cukuplah sekadar Pengertian...

Friday, November 21, 2008

...Untuk Diriku...

Masa telah melemparkanku pada situasi ini
Hingga hatiku terasa bagai tertikam anak panah
Hancur - lebur hatiku hingga berkeping - keping
Saat anak panah itu menghujam ke dadaku

Hatiku terasa sedih saat menanggung derita
namun terkadang kesengsaraan bagiku ada hikmahnya

Lalu aku terfikir sejenak
Untuk apa kupenuhi jiwaku
Dengan sesuatu yang menyedihkan
Sedangkan yang menaggungnya hanya hatiku

Ku pujuk hatiku
Lemparkanlah kedukaan itu sejauh -jauhnya
Berbahagialah meskipun aku bersendiri
Kerana Bahagia itu perlu dicipta & di pupuk

Semoga segala kejadian
mampu membuat diriku semakin matang
Dan memberikan pengalaman berharga untukku

Aku yakin seseorang tidak akan gagal
selagi ia serius berusaha
segala urusan yg sulit @ yg remeh
dapat ditangani dengan baik
Orang yg memiliki prinsip
adalah orang yg tidak hanya menerima perintah
namun ia punya orientasi sendiri
Dan memiliki visi yang jelas.

Aku telah berjanji pada diriku sendiri
Aku tetap akan melangkah meskipon hatiku kian parah...
Tak perlu ku kongsi rawan di hatiku saat ini
Kerana tak kan ada yg mampu memahami apa yg sedang ku lalui
Mata hanya menilai apa yang ada di depan saja
Sedangkan hakikatnya hanya aku yang tahu..

Wednesday, November 19, 2008

..Meh Legakan Stress Korang..

Hanya amik masa 7 minit untuk buat
senaman ringan ini..ikut la arahan ni betul2...


ni ala taichi sikit la...
sebagai intro dan warming up..


tiru la macam ni...
untuk melegakan bahu dan leher..


wa..wa.. aaa


gerak kekanan kemudian ke kiri..


gerak ke kiri kemudian ke kanan


ikut je ler... jangan terpusing kepala udah la..


tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..


dah tu buat gerakan tangan dan badan...
buat macam happy aje..


kemudian goyang2 kaki dan badan sikit...
buat macam takde masaalah...


buat secara aggresive pula...
jangan peduli apa orang lain kata..


hilangkan semua stress..


pusingkan kepala...


tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak...


akhir sekali
buat joget kucing..

..Doakn adik kite..

Pagi ni dpt satu sms dr Kak Zee,

"Nabila masuk wad sbb lelah teruk, doakan dia ok ya"

Adik kite si nomek Nabila dimasukkan ke hospital sbp lelah teruk.

Semoga Nabila cepat sembuh.. Insya allah..

Hugs kak Zee

Tuesday, November 18, 2008

...SeBaL..

SebaL SaNgat2 Rasa..
Sedih xtaw nak ckp..
hurmm..
aku terfikir kadang kala
menanti lebih baik dr memilik
i

..BuShaNnyErrrrr...

Kol 6.45am
Ari ni leh mangun lambt sbp xyah solat huhuhu
layan kura2 kasi makan siap2
bukak radio
Nari2 masuk mandi

kol 7.30am
dah siap nak p kerja dah..
eh sblom tu bekpes dulu...
seronotnyaaaaaaaaaaa..
makan kuih hijau
syg nak makan kuih hijau..
hikhikhik
bekpes smpai kol 9 baru p kerja


Bosannyer!!!
Masuk Opis Kol 10.30am..
On pc, spin lagu dulu..
Search Blog jalan2 baca entry sana sini
Nak komeng xlepas..
Bosan nyer!!!

Kol 12.30
Nak Lunch tp xder selera nak mkn nasi
sbp tringat kt jarum timbang yg xtrn2..
hurmmm Bosan dh diet..
makan buah honeydew cedapnya
Tringat lak kat kawan tu
then sms dia ckp nak balik dh..
hurmm bosan nyer..
Pm cik rose dia sibuk..
Pm cik fizzy dia tgh sedih pasal kerja
Msg Hencik Azmi dia sibuk
Huh!!! napa smua org sibuk?
Napa sue xsibuk?

kol 2.47
Ngat nak tidor jap bosan sgt
Baru jer nak layan bos lak masukkkkk
eeee ptg2 xpyh lah masuk opis..
Bos main games
Sue tgh buat entry..
Bos ckp ari ni dia boring
aikkk bos pon boring??
Huhuhu

Hari ni nak balik cepat..
sbp bosan giler khinzir.
Nak tido..tido..
Mimpi lepak2 kt bukit permai..
miss bukit permai lor..

Monday, November 17, 2008

... Buat Temanku..

99galleries.com


99galleries.com | Forward This Picture To Your Friends

... Hahaha Melawak je...

1) Dulu, kalau nak membaca...dari jauh pun boleh baca.
Sekarang dekat2 tak nampak....kena jauh-jauh sikit.

2) Dulu, masa tidur menhadap muka...rapat-rapat,
sekarang berlaga punggung saja... itu pun dah kira rapat sangat dah tu....

3) Dulu, mana-mana pergi mesti bawa minyak wangi (dalam kereta ke, handbag
ke...), sekarang, bawa juga... tapi minyak angin la...

4) Dulu, pakai baju mesti sama...sama color, sama design, sama
brand....sedondon... Sekarang, "Asal kau ada baju nak pakai udah la...!"

5) Dulu, kalau nak kemana-mana, sanggup tunggu bini sampai se jam iron
tudung...pakai tudung.... Sekarang, "Alah...you pakai yg "wrinkle free" tu
je la....!" (dlm hati....macam la ada orang nak tenagok dia...hiyyyy!!!
Malam tadi tak mau nak gosok... lembab!!)

6) Dulu, sanggup jalan berbatu2 teman bini shopping,
sekarang...tunggu dlm kereta je. Kejap-kejap SMS..."Lama lagi ke?" "Apa aje yg you
cari ni...?"

7) Dulu, isteri nak tidur pakai shorts pun tak boleh, suruh buka..jgn
pakai apa-apa. Sekarang, isteri nak tidur pakai kemban pun kena suruh buka
juga... "Pakai baju yang senonoh sikit tak boleh ke...?"



Sunday, November 16, 2008

..Lahaiii Budak Weiii...

Ini Ciber Cafe ke Pusat jagaan kanak2?


Mencabar giler ari ni kerja, kalo ari2 mcm ni rasanya mggu depan gerenti sue kena darah tinggi peringkat ke3 huhuhu.. mcm2 rasa ada dlm diri sue ari ni, dh cm rojak dh bcampur aduk.. huhuhu..

Td pagi2 sue bukak cc ni dh ada budak dtg nak main, kan skrg cuti sekolah so mmg depa ni free lor. buku smua dh cmpak kemana xtau la, time to enjoy kata syafiq td... sue ugut nk report kat cikgu depa pon depa perli sue balik..."ala kak dh cuti kuasa cikgu dh tamat tempoh" adoiii nak gelak pon ada, tp control jer.

Pastu ada budak main kejar2 dlm ni, bkali2 dh nasihat xdgr ckp langsung ari nie, adoii nak meroyan sue kejap. ermm gaknya cam ne ek cikgu diaorg mgadap diaorg ari2 ek? xleh bygkan. Duk main kejar2 tu skali entah yg mana tsangkut @ tsepak wayar smpai tburai wayar tue. Kelam kabut sue p betolkan takot budak2 tu kena karen ke apa nanti. Tgh2 duk baiki tu entah cm ne sue yg kena karen.. hahahha seb baik xtpacak rambut.. xpon hangus jd mutu samy.. kang nampak gigi & mata je itu pon kalo ada. adoii kebas tgn ni.

Then msg Amin suh dtg tlg sue baiki plug tue, seb baik ada Amin. dh settel pon kerja tue. Duk tgh hangat2 hati pasal plug tue dtg lak si Malik dgn senyuman meleret dia tu lah. Dr pagi sue cari Malik ni tp xdtg jugak rupanya dia balik kg dr jumaat lps.. ptg td smpai mandi2 trus dtg jmpa sue. Tgk dr jauh tgn dia sorok kt blkng. Ada lah tu benda dia sorok. then dia dtg dekat sue kasi satu bekas, sue bukak tgk dlm tu ada kacang rebus. . Kacang rebus tu nenek dia kasi. Then dia tapau satu bekas untuk sue. Sweet kan Malik? Tu sbp ramai2 budak kt sini sue pling suke Malik & syahid. Last week Malik beli askrem coneto sue gurau2 masa dia kasi tue, sue ckp ni ko curi duit mak ko ek blanja akak? skali dia terasa terus letak & balik.. Puas sue tnggu dia xdtg. Puas jgk la nk pujuk dia tu ari hehehe..

Td lak ada 6 org budak duk main tumbuk2 & sepak2 cm dlm video yg diaorg main tue, sue tegah depa main jugak, Amin ckp budak2 kalo larang pon xguna. sbp kite bkn mak bapak dia so jgn harap dia nk degar ckp mlainkan kalo budak tu baik.. kalo nakal paham2 jer la. Sekali si Zahid dh mraung. Mula2 sue biarkan je sbp mmg mcm tu lah. Mula2 gurau pastu kang bgaduh nages, kang kawan balik pastu gaduh balik.. lantak la malas nak layan.. huhuhu

Sekali Amin ckp kepala dia bdarah, ngat cam luka kecik je apa.. sekali tgk ha mak kau mbuak2 darah.. adoii sue & Amin kelam kabut pekop kepala dia, darah mgalir laju kat celah jari sue. Xtau la depa bgurau cm ne smpai jd cam tue.. Nampak isi putih kat kepala si Zahid tue. Ya Allah budak nie, Amin p kuar mintak tlg org kat kedai mamak tue, ramai la yg dtg & ada yg pangku Zahid p spital. Yg tukang pukul td smua pucat muka. Amin lak gertak ckp Zahid cedera parah, jap lg polis mesti dtg tangkap cm dlm tv tue. ha kau nagesssssssss hahahaa cam nk pengsan sue gelak. Tau lak takot ek???

adoiii cam lah budak2 ni gurau ganas betol. Ni je kejap kang depa main lg mcm tue.. xserik depa ni. xtau lah nak kata apa dh kat diaorg ni. Dalam hati sue ckp sakit aku hantar spital, mati aku tanam je.. hikhikhikhik ok x cam tue?

Esok2 anak2 sue cam ne gaknya ek? Haruslah darah tinggi den.. huhuhu

..Sampai Hati..

Sedih giler ari ni, geram pon ada.. sakit hati xusah ckp la. Tp silap aku jugak. Padan muka aku!!!

Time org susah aku punyalah sunguh2 tlong, tp bile turn aku then aku mntak tlg slamber je ckp MALAS... kalo aku ada ikhtiar lain aku xkan mntak tlg sesapa. masalahnya aku betol2 plukan ptlgan dia, hnya dia je leh tlg buat hal tue. Aku dh siap coll org lain untuk tlg aku tp smua org ada luar dr tempat ni. smpai ati ko xnak tlg aku ek?

Tu lah padan muka aku... cikunun nk baik hati tlg org, ha time aku susah & betol2 mtk tlg slmber je org yg aku tlg tu ckp MALAS.. sdgkan dia tau hanya dia satu2nya org yg leh tlg aku buat masa ni.. Ni pgajaran buat aku!!! Dah xnak tlg apa lg aku leh buat? xkan aku nak paksa dia lak... xperlah dunia tu bulat...

Ni bkn kali ptama aku kena cm ni, cume kali ni aku tol2 mati akal. mmg dh xboleh buat apa.. padan la muka aku. Slalu aku tlg org tp akhirnya aku yg sakit hati. mcm melpaskan anjing tsepit akhirnya aku yg dia geget.. hurmmm nasib badan...

Coll Azmi nak mgadu dia lak ckp dia sibuk, byk kerja, mlm kang je dia coll balik.. airmata aku terus je mgalir.. entah la aku yg tlebih sensitip @ apa.. Tp aku rasa kecik hati sgt.. mcm xder ruang nak pergi.. sob...sob...

Saturday, November 15, 2008

...Lahaiii siannya..

Td ada budak bgaduh dkt sini, pening kepala sue nak stopkan budak dua org ni. suh benti btumbuk xnak, dah jerit pon btumbuk guling2 jgk. ikot hati nak je sue pijak perut dua2 org huhuhu.. last nya sue biarkan je dia bdua btumbuk, anak lelaki.. biarkan dia mlepaskan rasa marah & sakit di hati tu. Kalo tahan pon nati marah tue xhabis.. sudahnya biarkan jer. sue cume control yg lain jgn cmpur. biar dia btumbuk duaorg. letih & sakit bhentilah nanti.

Selang 20 minit masing2 tcungap2. nak gelak pon ada, brombak dada masing2. tlentang keletihan. Ha tau pon nk benti.. sue pangei dua2 duduk kat meja sue & tanya apa punca dia org bdua bkelahi. Masing2 nak ptahankan diri. Bgaduh lak kat meja sue, ko sepak aku..aku sepak ko, ko siku aku, aku siku ko.. adoiii adik2 aku ni.. apa je lah yg diaorg gaduhkan..

setelah dgr dr dua2 pihak barulah sue paham punca pgaduhan tue, si Aiman perli jery ckp ayahnya gatal kawin dgn mak janda tinggal Jery & maknya. Naik angin lah Jery itu yg btumbuk. alahaiii ksian sue tgk muka Jery. Muram je. mcm nak nages tp mgkin tahan sbp jelas suara dia sebak. Sue suruh Aiman balik & slow talk dgn Jery.

Ssah nak suruh Jery bukak mulut, dr duduk atas kerusi dia duduk paut lutut kat tepi meja sue, kepala bsandar kat tepi meja. Hurmm tgklah btapa hancurnya hati budak.. org tua buat hal budak yg jd mangsa.. ksian Jery.

mnurut cerita Jery, ayahnya driver bus pjalanan jauh mmg jrg balik. Dulu ayahnya ok bg duit blanja, sllu jgk tnya kerja skolah, & bawak diaorg bsiar2 kalo cuti sekolah. Tp sejak awal tahun lalu ayah Jery dh brubah. Balik jrg2 & sllu marah2 mak. kata Jery ayah pnh tampar mak hnya sbp mak biarkan adik mnagis. Jery bosan duk rumah. Dia serabut. mak marah dia, ayah marah dia.. dia tensen..

Baru2 ni ada ppuan muda org klantan dtg rumah ckp dia mgandungkan anak ayah.. Mak Bperang besar dgn ayahnya setelah didesak ayah Jery mgaku mmg itu kerjanya. Tp dia dh kawin. Smpai situ je Jery ckp now dia tgh nages tepi sue..

Hati sue skrg sebak, airmata gugur tanpa dipinta. Disaat org lain mlalui zaman remaja dgn riang, Jery tpaksa mnahan cemuhan rakan2.. hurmm tgklah siapa yg jd mangsa? ok lah sue nak p ajak dia makan jap.. sue try pujuk dia..

Friday, November 14, 2008

..Kite je ker?..

"menjadi seorg isteri perlu pandai memainkan peranan dah tahu bile masa bole menggunakan api dan air. jikalau salah mengunakan api dan air nascaya si suami akan merasa bosan dan juga akan mengambil kesempatan"

cam ner lak dgn suami??

..Jom kite Ketawa...

Kisah 1

SAM: Apasal ko marah kat tokey kedai 2 Ringgit tue?

DOL: Sebab dia tipu. Aku beli 3 barang dia mintak 6 ringgit. kata kedai 2 ringgit!!!

```````````````````````````````````````````````````````````````````````
kisah 2

SAM: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?

DOL: Sebab aku bela ikan emas. aku jumpa ai mati dalam air!!


```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
kisah 3

SAM: Semalam aku nampak hantu!

DOL: Uih! kau terkejut tak?

SAM: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.

DOL: Mana kau tahu?

SAM: Aku tengok muka dia pucat semacam jer....

`````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
kisah 4


SAM: Aku ada AIDS? mana ada...

DOL: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dh tnya 9 org smua tak xada, ko org yg ke10. tak pyh tanya aku dh tau


`````````````````````````````````````````````````````````````````````````

kisah 5

SAM: Dah dua kali perompak yang sama dtg merompak kedai kite.


DOL: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan psang signboard "SILA DATANG LAGI"



Thursday, November 13, 2008

..adoiii Fizyyyy...

Jeng..Jeng... Adoiila kena tag lg. Kalolah tag ni makanan tentulah sue dh kenyang. huhu kali ni nak jawap tag dr si minah typo cik fizzyy.

RULE #1 People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any 1 questions that they dislike with a new question formulated by themselves

RULE #2 Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot
refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tagged by and continue this game by sending it to other people.


1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?
- errr...diamkan diri seketika.. then mgkin tanya dia apa kurangnya sue & apa lebihnya sidia yg baru tue..

2. If you can have a dream to come true, what would it be?
-err.. tentulah nk jd kaya supaya boleh melancong & melencong hahaha

3. Whose butt would you like to kick?
-err.. Budak opis depan ni

4. What would you do with a billion dollars?
-invest dulu kmudian baru guna bunganya...

5. Will you fall in love with your bestfriend?
-NO!!!!

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
-Mestilah dicintai lebih snok. sbp myintai pasti akn letih bmain dgn perasaan..

7. Are you gorgoues?
-xlangsung hahaha.. ciri2 pon xder

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
-Org lain blambak2 lagi huhuhu

9. What do you pray each day for your loved one?
-satukanlah hati kami bdua, berkatilah hidup kami bdua, bantulah kami ke jalan yg benar.

*10. What your favorite love song?
-setakat ni Laskar pelangi

11. How would you see yourself in ten years time?
-ibu pd ank dara & teruna huhu..


12. What do you really want at the moment of responding to this tag?
-Nak p bsiar2 sbp ngah stress

13. What kind of person do you think the person who tagged you is?
- Ada je idea minah ni nak buat aku senyum spanjang hari...

14. Would you rather be single and rich or married but poor?
- Duit xboleh beli bahagia, dgn kebahagiaan kite mampu mgecapi kemewahaan.. miskin tu alasan untuk org yg malas.. kang bukak kitab kang hahhaa

15. What’s the first thing you do when you wake up?
-cari shinchan & tgk jam

16. What’s the character must have in your partner?
-cool, xbyk ckp, hormat ibubapa sue & paling penting xmgeluarkan kata2 kesat pd sue. kalo xsia2 makan pyepak huhuhu

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick?
-err fizzyy ko ni nk perangkap aku ker? Mestilah aku pilih yg sayang aku & yg buktikan syg 2 dgn ikatan yg sah.

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?
-Xlangsung!!! diam pd mulanya tp bile org tu dh lupa apa yg dia buat. satu demi satu aku balas balik!!!


19. Do you prefer being single or having a relationship?
-Bercinta ni penat, letih, stress, sedih, duka, lara..bahagia sejemput je

20. Would you leave your family behind just to chase your dreams?
-NEVER

Persons I want to tag :

1) cik Rose
2) Hencik Azmi
3)kak Asz
4) cik kikilala
5) Doryyyy (wajib)

& semua org kg


Perghhhhhhhhh semput nak habiskan tag ni. nak p sedut ubat lelah jap...hup...hup





..Xder Tajuk..

" Ya Allah Ya Tuhanku Tabahkan lah hati ku,
Tenang kan lah jiwaku...."




"menarilah & ketawalah meskipon dunia tak seindah syurga.."

Wednesday, November 12, 2008

..18SX..

Errr sue nak citer kat korang tp jgn gelak tau? semua org xleh gelakkan sue tau??

Pagi td kan masa nk mandi sue dgn semangatnya masuk bilik air, siap nyanyi lagu laskar pelangi lg..skrg kan sue tgh angau kat lagu tue. Then gosok gg smbil tgk muka kat cermin tue sekaliiiiiiii... jeng...jengg sue tpandang sesuatu kat tepi pintu bilik air tue.. seyes ngeri beb! Rasa cam nk pitam je. Dada pon dup dap dup dap.. Masa tu pk Ya Allah selamatkan lah aku pagi nie.. takotttttttttttt...

Bygkan cuci muka tp mata tbukak, pedih xsah citer lah, Ya ampun mintak nyawa.. tp sbp prasaan takot yg menebal tu nak tutup mata takot lak huhuhu.. Tp nasib baik la "dia" duk diam je, tp kan sekali tu dia bgerak apa lg "akakkkkkkkkk..... cicak ni nak makan sue...akkkkkkkkkkkkkkk" sbrnya sue nak ckp cicak ni nak dtg kat sue.. tsilap lak takut sgt2 weh!!

Yg kak as & awen lak boleh je main2 ketok lak pintu tue, lg ar sue risau cicak tu terbang ke apa ke..eeeee geli tau!! then gaknya dia tkejut kot dia pon duk diam balik, tau x dia skodeng sue mandi.. xsenonoh kan? xpe nanti naik ketumbit baru pdan muka dia kan??

Then smbung mandi tp mata xlpas tgk cicak tue, sekali pusing nk ambik towel aikkk dh hilanggggg apa lg sue pon kelam kabut la cpai towel lari kuar. lintang pukang lari taw. Dh smpai kt ruang tamu tue kak as jerit.

"sueeeee kepala cicak tsepit kat tuala ko!!"

Ha ko patutlah mcm jeli2 jer kt blkang, maka tjadilah pkara yg amat xsenonoh pagi td. Yg tu xleh citer lah sbp 18sx muahhahahahhaa ngiokkkkkkkk je cicak tue. Boleh jer kak as & awen gelak bdekah2!! sue dh nagessssssss tau... cicak tu jaattttttt...

Smpai skrg masih trasa geli2.. Nak mkn pon cm nk muntah!! eeeee geli yg amat sgt2!!

..Buat Cik dory..

Hehehe ni mmg aksi spontan yg ai sllu buat..
suke sgt buat pp kembong tue..



Ni pic mgada2....


"Menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersukurlah pada yang kuasa
cinta kita di dunia

selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau ini kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita"

Tuesday, November 11, 2008

...Laki Siapa Nie ekekekkeke....

Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri : Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?
Suami : Kenapa?
Isteri : Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya.

Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka.Kenapa abang tak buat macam tu?

Suami : Nak mampus... Mana abang kenal isteri dia?"

Monday, November 10, 2008

...Cam ne ni?...

Adusss ni lah org ckp nak diluah mati kura2 nak ditelan mati shinchan.. adoiii la cm ne ek? Kalo boleh nk buat kptusan yg boleh buat smua pihak sng hati, biar jgn ada sape pon yg terasa hati. Tp cm ner? Golek kiri pon kena, golek kanan pon kena ni.. ssh nya cm ni... Barulah sedar rupanya budak sue ni xtau nk buat kptusan. Xyakin diri, xtegas.. Adoiiii la.. semua pihak aku nak jaga nie

Sunday, November 9, 2008

.....................

Ku hanya mampu berserah

Berserta doa harapan

Ubahlah haluan hidup ini

Saturday, November 8, 2008

..Jgn ckp byk bole?...

Naper ek org suke sgt byk komplin? smua xkena, smua xsetuju, ada je yg xkena.. bosan tau x? ke sue je yg xder ketahanan? sue bosan la org cerewet & byk komplin ni. tp suh dia buat xnak lah.. skdar ckp je. Kalo dh smua xkena ha buat sendri, jgn suh org buat. baru lah hasilnya dpt mmuaskan hati kite.. suruh org pastu nk komplin2 mcm bontot itik.. aku bosan tau x?

arggghhhhh bosan lah.. komplin...komplin...komplin... itu je ke dia tau?

sayang urut pala i jap

...Boring..

Sudah lah baik ko balik sblom aku naik angin.. aku ni bkn pyabar sgt. kang ada org yg kena baling dgn cpu!! ko nak kuak lentang bagai p balik umah. Aku tgh sabar dgn aura sabariah ni. So sblom sabariah hilang lbh baik ko balik!!!! aku xlalu nk ckp byk ok?

Sbrnya sue sakit hati sgt dgn seseorng tu, tp ada org ckp pmikiran & sikap org ni dipengaruhi dgn siapa dia bkawan, kat mana dia bkerja kira dipengaruhi latar blkang dia la.. betol ke?

kalo cm tu rasanya bodoh la kalo aku layan dia tue. sbp dia mmg HAMPESSSSSSSSS hahahha cesh mcm bagus je budak sue ni..

Friday, November 7, 2008

.. Huh...


Bila sue dgr keluh kesah kawan2 di sekeliling sue ttg hubungan mereka, bila sue dgr kedukaan mereka, bila sue selami rawan dihati mereka sue tiber2 tsedar betapa selama ni sue xmhargai apa yg sue dh ada. Betapa bnilainya apa yg sue miliki. Sue sering rasa betapa milik org lg bagus dr apa yg sue ada. Tp tnyata sue silap. Pandangan kasar dh menipu sue, sbrnya dlm sempurna yg sue lihat tu tsimpan seribu kedukaan, tangisan, kekesalan hurmmm betapa slama ni sue mjadi manusia yg xbsyukur...

Walaupon dia xkaya raya, xder harta menimbun tapi dia kaya dgn kasih sayang, dia penuh dgn pgertian, dia sentiasa sudi memaafkan sue wlaupon bkali2 sue sakitkan hati dia, dia sentiasa sabar dgn sikap perungus sue, karenah sue, gembeng sue, tiap2 bulan bila bendera jepun bkibar pon dia xkisah layan angin ribut taufan tsunami sue, dia sangat prihatin pd orgtuanya, pd ayah sue, byk sbrnya kebaikan dia pd sue tp kenapa sue xpernah melihat semua tue? Kenapa? punyalah kejamnya manusia yg bnama sue nie...

Sayang... i'm so sorry..

Thursday, November 6, 2008

..Modow giler..

Hangin betol sue dgn budak opis depan tu! Bodo myusahkan org!! eee sakit hati sgt2!! mcm nak bakar jer dia hidup2!! Modow!!!

Dia nk dtg scan kt opis sue, then sue ckp lah scan xleh guna sbp smlm baru format pc, sekali budak it tu lupe nak install scan to skali. So sue xpandai nk install direct terus ke pc sue, bos, & manager so ari ni xleh guna lah .Tunggu dig dtg esok & set up baru.

Boleh dia ckp "ala kedekot ckp lah kedekot!" Bodo jer. bkali2 sue ckp scan xleh guna. Tp dia still jgk ckp cm tue. smbil sengeh2 cam ensem sgt muka belancan dia tue!! Menci tau org Modow mcm tu!! Nak bgurau tp xpandai.. mcm khinzir sawan jer!!

Then td dia ting tong pintu kaca opis sue selamber kodok je ai buat xtau occay? Ingat sue heran sgt? peduli apa sue.. g mati lah xheran langsung. then dia ckp dgn sue mlalui phone kt luar tue.. "awk kedekot xper.. nanti sya nk curi hati awk lak.. sya nk tgk takat mana awk nk kedekot dgn sya" eeeeeeee cm khinzir bodo jer!!!

Mcm la muka dia tu cm Fahrin Ahmad smpai sue nk tgoda bagai? Dh la suke buat lawak bodo lembu.. pastu entah apa2 gelak sorng2.. mcm org meroyan je!! Benci lah!!! myakitkan hati sue je!! layan dia baik la sue mlayan kodok yg monopos!!

.. Insurance? Penting x?...

Sediakan payung sebelom hujan & berserah lah semoga smuanya selamat.

Td kawan sue coll, dia tu kwan sue masa sue kerja kt Hotel Legend The Mall. Dulu kawan sue ni pnh kriktik sue teruk gile masa sue buat kptusan nk ambik insurance dgn prudential. Katanya mbazir sbp sue muda lg, sakit pon xpernah, Tp sue ttp jgk pthankan kptusan sue untuk ambik insurance tue. Then dia sllu ejek sue.. mcm2 lah dia perli. ckp sue ni kalo patah riuk xpe sbp insurance cover. smpai ada skli tu sue betol2 trasa dgn dia. masa tu kitaorg nk lntas jln hmpir2 nk kena langgar then dia ckp apa tau? dia ckp ala ko mati pon xper kayo bapak ko.. sakit sgt hati masa tue

Then last year dia kawen, then sue tnya dia lg xnak msuk insurance ke? bgus ambik PRULADY. sbp cover 36 pyakit yg mbawa maut yg myerang wanita. but this lady ckp "ala kalo nk mati mati jugak" ye mmg betol sape boleh halang kuasa ALLAH, tp kan kite sbgai mnusia diberi akal & fikiran untuk buat yg terbaik dlm khidupan kite. Lg pon apa yg bakal blaku kite xtau. Then dia ckp dgn sue bg beberapa sbp knpa sue bria sgt masuk insurance sbp dia xnampak apa yg sue dapat.

ok skrg mmg xnampak apa2 sbp so far alhamdulillah sue xpnh sakit smpai masuk wad bagai. Tp susur galur fmily sue ada kanser so sape tau sue jugak mgkin kena kanser? Lg pon mmg semua fmily sue ada darah tinggi so xmustahil sue pon akan kena. Habis kalo ditakdirkan sue kena kanser.. cm ner? sue xder duit nak tnggung kos prubatan yg mahal gilos tue. Tu dh satu hal. Hbis katalah sue mati anak2 sue cm ner? apa yg ada? suami xper lah dia leh kawen lain.. anak2 sue cm ne? then dia ckp sue ni kuno ckp & pikir cm org tua2. Boleh ker?

Then skali tu sue pnh tnya dia, andai kata ko mgandung nanti ko dpt anak down's syndrome insurance akn kasi ko 30% tau? kguguran pon cover. Then tau dia jwap apa. 4sure aku xkan dpt baby down's syndrome. sue tnya dia apa yg buat dia pasti sgt? dia ckp xder sjarah fmily dia. Oklah xper lah jwap cm tue. then sue tnya hbis kalo kata tjadi cm ne lak? Dia jawap i will throw!! Tkedu sue.. dlm hati sue tpikir what kind of women la this lady? how could u do that? that ur child.. your own child. so sue mls la nk ckp byk sbp bkn dpt apa2 pon kalo sue suh dia masuk insurance. Niat kt hati nk bkongsi info je.

Then korang nak tau news tbaru dia? dia bru bsalin & apa yg dia ckp dh tjadi. So dia coll sue ckp dia nak ambik insurance untuk cover anak dia. so i say it too late already.. then dia marah2 dia ckp "see.. what i told u about insurance was right kan? is not good like what u think!" then start mbebel ckp insurance mmg xbgus sbp xleh cover dia skrg.. hurmm dh la dri sndri salah pastu nk salahkan org lain lak.. cam ner dia ni?

so pd korng yg belom masuk insurance better korang p tgk2 yg mana yg korang rasa bgus ambiklah. xrugi pon ambik. Sbp smua ni cover kite jgk. Ni yg terbaru prudentail ada plan TAKAFUL PUTERI. Plan ni lbh better dr PRULADY.

ok sue citer skit ek? kalo kata kite kmlangan & muka kite kena buat pmbedahan, @ muka kite mlecur ke, @ kena asid ke prudentail akan cover kite 30%. ok kalo kanser @ SLE lak otomatik dpt 100% cover. Komplikasi khamilan lak cthnya khmilan luar rahim, kguguran pd phujung khamilan, kmatian janin, @ baby tu mninggal dlm tempoh 30 after lahir kite akn dibayar RM10,000.

Bg bayi yg telah dilahirkan plak & bayi tu dpt pyakit cthnya sindrom down, spina bifida, kecacatan ventrikel, kecacatan septum atrial, lenagit rekah dgn lupus nefritis kite akan dibayar RM20,000.

so apa pndpat korang bagus ke x masuk insurance? duit still habis jgk kalo xmasuk insurance kan? as a women kite ada byk komplikasi, byk risiko2. Jd xsalah kalo kite sediakan sesuatu untuk mjamin khidupan kite.

Bg sue andai kata sue kena kanser payudara then my hubby tinggal sue & kawen lain. It's ok at least i got something to back up me. Kalo xder apa2? hati sakit, jiwa sakit, badan sakit.. haruslah cpt mati. Hencik Azmi kalo sue ckp hal ni, dia msti ckp sue tlalu pk negatif. Entah la masing2 punya pdgan yg berbeza. For me insurance tu amatlah PENTING...

.. Saje2 je..

Hari ni dlm putra ada org pengsan. Mula2 dia bdiri tup2 dah landing kat kaki sue. Panik kejap. Ngat kan dia nk mintak restu sue muahahhaa.. rupanya dia pengsan. So ramai lah yg mhulur bantuan. Ada yg kasi air masak, ada yg kasi minyak angin, ada yg tlg angkat letak dia ats krusi. Yg pling best sue dpt lihat btapa makmurnya malaysia nie. Sbp yg kasi myak angin tu cina, yg tlg percik ari kt muka budak pengsan tu india, yg tlg angkat tue ada 4 org.. dua lelaki mlayu, sorng sigh & sorng lg cina. Bguskan rakyat malaysia.. & yg sorng lg tue tukang ambik pic ni & yg tkang buat entry ni hehehehe...

Ada org tnya napa sue diam je xbuat entry pon sjak ahad lps. majuk ker? huhuhu xder maknanya nk majuk bagai. Sbrnya xder mood nk tulis entry huhu M besar sgt2. Tu yg buat xtau je but still jgk masuk & baca entry org lain.. M sgt2 lor!!

Pkembangan tbaru xder lah byk sgt.. cume skrg tgh sibuk dgn aktiviti mkuncupkan apa yg kembang.. opppssss muahhahahahaha.. xder apa sgt diet still bjalan lancar & hasilnya amat2 lah mmuaskan hati sue. alhamdulillah.. makin bsmangat jadinya.

mgikut prancgan bulan depan sue & kawan2 nk join main badminton. Haip2!! abam zool jgn gelak!! seyes ni tau.. saja je dr kitaorg mlepak buang masa baik kitaorg bsukan. ala main bkn beria pun xder lah smpai nk jd lawan Dato lee chong wei pon huhuhu. suke2 jer kuarkan peluh & hancurkan lemak2 yg disimpan slama ni..

Ros CHAIYOK!!!!!!!

Sunday, November 2, 2008

...Tak Terkata..

Hurmmm apa la nasib ari ni, dh la lapar lom mkn. Td sue kire duit untuk today dh short lak RM40+++.. sbp td sue pasan duit note Rm10 ada 5 keping. Tup2 ni ada 1 keping je!! nak marah pon ada, sedih pon ada, geram pon ada.. marah sbp kite dh buat baik tp balas taik lak, sedih sbp sia2 je sue beria ikhlas hati tlg hasilnya???, geram sbp byk keja lak mlm ni nk close acct, nk kena kira short baper, nak tolak la apa la ee byk keja lah plak jdinya!!!!

SABARLAH SUE...

..Sakit Jiwa!!!..

Tensen giler ari ni. Hari ni budak2 darjah 5 dtg cc nak search bahan untuk buat kja skolah kajian tempatan. Mula2 ok lah diaorg just suh print out je. xganggu keja sue lah. Then dtg lak yg lain bygkan 12 pc sue nak kena tolong search, edit, copy, paste, print out bagai. semua BUTA IT!!! Ya Ampunnn cam nk mati tkejar2..

Dioarg ni budak2 darjah 5, mgikut kata depa cikgu depa suh buat assgment suh depa cari detail 5 tokoh yg menentang pjajahan omputih. Ni untuk subject kajian tempatan. Masing2 smua nak tokoh yg blainan. Ada yg sue dh print baru ckp nk guna kertas bkaler2!! tau lak dia tnya napa muka kakak warna pink? Dia xtau yg kakak ni duk tahan marah giler babas!! ada yg lagik ampes xtau nama2 tokoh! dh xpasal2 sue nak kena semak buku teks diaorg cari nama2 tokoh. Sbrnya boleh je sue slamber kodok print j eyg kawan2 dia. Tp sian lak kang satu kelas smua tokoh yg sama saper nk jawap? huhuhu..

Ada yg ok cpt blajar kite ajar sekali dh boleh buat, ada yg lambat skit ajar bkali2 xleh jugak. aduiii geram jgk tp nk marah sian plak. Dh xreti nk buat cm ne kan? kite pon pham la bile 1st time guna pc mmg lah kekok kan? tgk diaorg tkial2 nk cari huruf sian jugak. sdgkan masa bjalan. RM1 untuk stgh jam.. mana lah nk sempat kan..

So atas dasar ksian sue tlg lah, bygkan sue sorng tkejar2 untuk ajar 12 pc srentak. itu blom kire org lain yg dtg nak main games la, playstation lah, nak photostat... then budak2 tau je lah hingar bingar dibuatnya. Aduss patotlah ayah xkasi sue jd cikgu..Harus pengsan sue kalo cm ni hari2.. Kalo sue xpengsan haruslah ada org lekat kt dinding.

Yg sue sakit hatinya bila sue dh tlg ni edit bagai boleh dia tkinjal2 pastu btepuk tampar tpekik tlolong. Dah ar ppuan!! xsopan langsung agak2 lah. Mula la sue nk naik angin!! ko dh xtau org buat xnak tgk... habis cm tu smpai bila nk pandai??? mcm tu gaya nk blajar? xpyh lah buat sakit hati aku je!! Kena hamun sekali ha terus senyap. bkn lah nk marah2 dia tp dh xtau bljar, org buat tgk, perhati, kalo perlu salin ha salin.. ilmu xdtg sendri kite ni nk kena cari. Kalo cm tu gaya nk blajar smpai habis drjah 6 pon apa pon xtau lah. Belajar dgn main sama banyak!!

Bukan nak ckp la sue tgk spanjang sue jga cc ni budak lelaki lbh sng buat baik banding dgn budak ppuan. Kita tlg mgada2 lak. Tkinjal2! pantang betol lah sue dgn budak2 yg mgeletik cm ulat beluncas ni!! geram nk cepuk! Seb baik la ada antara diaorg ni budak2 klas Abang Nuar leh jgk lah sue guna nama abg sue tu. Ha tau pon takot... padan muka!! sue ugut diaorg kalo tkinjal2 sue nak bgtau kat cikgu depa (Abg Nuar) yg depa mai cc mgatal. Tau cuak!! kuang2..

Ni dh kol 4 lebih makan pon lom.. uwaaaaaaaaa dh ar smlm last mkn kol 2 ptg.. smua ada skrg bulan, bintang, matahari smua ada.. uwaaaaaaaaa laparrrrrrr

Thursday, October 30, 2008

.. Kehilangan Org Tersayang..

"sekali sekala aku terfikir mcm mana org hadapi saat2 kehilangan ahli keluarga tersayang... mcm mana aku nak hadapi semua tu, aku tak de pengalaman langsung... aduh!!! mau aku... entah la masih tak blh nak bayangkan"


Sbenarnya Baman setiap org akan melaluinya dgn cara yg bbeza2. Mgikut situasi jugak la. Sbp ada yg khilangan secara tiba2 cthnya accdent, lemas, sakit jantung. Kalo yg ni mmg perit skit. sbp kite dikejutkan dgn pkhabaran ttg khlgan org tsyg. Ada la yg mmg kite dh boleh agak. Cthnya dia mmg sakit dh lama, Koma, @ mmg btarung dgn maut so yg ni kite mgkin lbh bsedia mhadapinya.. tp smua tu atas diri msing2 gak.. sue nk kongsi pglaman sue mhadapi kmatian org tsyg dgn baman & yg lain2..

Arwah mak sakit lama, lbh kurang 3 bulan kat hspital Sultan Aminah Johor, then ditukarkan plak ke Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan slama 1 bln. Then doktor ckp arwah disahkan mhidap kanser hati pringkat kritikal. Xda pluang untuk smbuh. Maka doktor sarankan bawak balik ke rumah & pangai saudara mara, sahabat handai. Sbrg kmungkinan bakal blaku.. masa tu kami adik bradik cuba untuk beljar redha. mmg sakit & sukar.

Depan arwah kami tpaksa smbunyikn tangisan, tpaksa mnahan sebak di dada.. mmg perit sgt situasi masa tu. Tmbhan pula masa tu sue tgh btungkus lmus untuk exam spm. Mggu2 t'akhir arwah dh xkenal org, xleh bckp, xleh bgun. maka kami adik brdik ppuan yg mandikan, bedakkn, basuh kencing & berat arwah. alhamdulillah kami anak2 ppuan & menantu (wife abg ngah) mjaga arwah dgn baik tnpa marah & mgeluh sdikit pon..

Mggu t'akhir arwah sihat, awal pg arwah dh bgun masakkan nasi gorng kgmaran kami smua. Smua mlopong tkejot. Bygkan dgn sakit xleh bgun, xleh bckp tiba2 arwah sihat & cergas. Arwah p jmpa knalan2nya, arwah p jmpa ibunya dlm masa shari!! Tok belah ayah bpesan pd kami adik brdik jgn happy sgt. Org yg sakit lama mmg mcm tu, dia akn bgun untuk sngkan hati anak2..

Dan betol sperti Tok ckp Hari selasa 02.10.2001 arwah mak jatuh sakit smula. Bacaan Yaasin bgema lg di rumah, tp kali ni bacaan Yaasin tu btemankan airmata. Arwah mak pergi untuk slamnya 3 minit sblom azan subuh. Masa tu sue tgk abg2 & akak2 nages tsedu2. Ayah mcium ubun2 mak & mneruskan bacaan Yaasin. Ayah nasihatkn pd smua jgn mratap sbp itu akn myiksa roh arwah mak.

Masa tu sue xtau rasa apa. Sue rasa kosong je seklling. Suara tangisan smua xdgr, org ckp pon sue cm xdgr. Yg sue tau sue penat & ngantok. sue capai bantal & baring sblh arwah mak yg dh kaku & pelok arwah erat2 & tido.. smpai la dlm kol 6.30am maznah dtg & pelok sue erat2. Setitis airmata pon xgugur. Ayah pelok sue erat2. sue cm xbnyawa.. diam kaku. kosong. Hari tu sue spatutnya p exam spm untuk subject mate.

Masa mandikan jenazah pon sue diam je, sabunkan arwah, syampu rambut arwah, then masa dh siap kapan kami smua disuruh lap airmata & cium arwah. sue yg pling last. sue cium lama dahi mak, tenung muka mak, cium pp mak. sejuk.. pelok mak erat2.. cium tapak kaki mak, mak long pelok sue erat2. mak long suruh sue kluarkan smua ksdihan dlm hati jgn simpan. sue ttp jua kaku. setitis pon airmata xmnitis.

Mlmnya kami adik brdik dmam terok. dmam panas. Mlm tu kami smua bmimpi arwah mak dtg.. pkai baju putih bersih, mak pgang bunga melor putih & pink arwah senyum je, arwah sapu & cium ubun2 kpala kami. Sungguh cm pelik tp itulah yg tjadi kami adik bradik bkongsi mimpi yg sama. & pagi tu ubun2 kami masih basah.. Hanya ALLAH yg ada jwapannya..

smnggu slpas tu baru sue sedar yg arwah dh xder.. dh pergi xkan kembali, sue dh xder mak. masa tu baru sue nages tsedu2. makan xnak, skolah xnak, bckp xnak, ari2 nages je. Ayah adlah insan yg sntiasa di sisi sue masa tu. temankan sue p kubur stiap hari, ayah la tempat sue mluahkan ksedihan, smpaila sue masuk wad sbp kurang air. Smua tu sbp sue xmakn & minum slma 2 mggu. Ayah tmankan sue. Setiap hari ayah jaga sue kat wad. xpernah skalipon ayah tnggal sue. terima kasih ayah..

Kehilangan org yg tsyg mmg mmeritkan.. kerinduan pad mereka yg tsyg yg tlh pergi jua memilukan, rindu yg xpernah kan hilang, makin lama mreka pergi rindu tu makin sarat. Hanya doa yg mampu di kirim buat mereka di alam sana.

Sbp tulah ayah ckp ayah takot nk tnggal sue lg, ayah tau sue xkuat nk mhadapi smua ni, Ayah tau anak dia ni akan tahan smpai dh xbdaya lg... masa tu baru ank dia ni akan hemburkan smua ksedihan dlm hati. Mcm masa arwah mak pergi jua.. sue xtau cm mana kalo smua tu jdi lagi.. mampukah sue mhadapi saat getir tu sekali lg.. Smoga ALLAH tabahkan hati sue.. amin...

.. Terima Kasih..

Alhamdullillah smuanya selamat.. Ayah sue dh ok skit. Terima kasih pd semua kawan2 yg xputus2 sms & coll btnya khabar. Tol la kan org ckp masa kite ssh & sedih masa tu lh baru kite tau sape kawan sapa lawan.. Tq pd smua kwan2 pat sini.. tharu sgt2 & rasa btuah ada kwan cm korang smua.

Skrg apa jua bakal blaku sue dh belajar untuk mlepaskan & redha. Ayah cume baik skit je, but kelmarin still muntah2 lps makan. Dia dh xkuat. Kali ni demam ayah lain mcm. Dia asik nk jmpa kwan2 lama dia, then ni sibuk nk jumpa adik dia lak. Kami turutkan smua yg dia nak. Ajal maut, jodoh pertemuaan bukan kuasa kite. maka sue redha untuk smua yg bakal blaku. Apa pon sue doakn smoga ayah panjang umur, sihat tubuh badan.. sedih sgt tgk kdaan ayah cm ni. patah hati rasa.

Terima kasih sekali lg pada kawan2 smua yg mdoakan ksihatan ayah.. terima kasih sgt2. semoga ALLAH merahmati kamu semua.

Friday, October 24, 2008

..sue dh xBerdaya..




Sue rasa betol2 xberdaya sgt hari ni.. smua nya dtg btimpa2.. Baru smlm hati sue lebur, hari ni lak dpt berita ayah jatuh kt bilik air mlm td, abg2 & akak2 sue bwak ayah p hospital. skrg ayah lom sedar, mlm td ayah lelah teruk & dia xleh bnafas so tpaksa guna oksigen. paru2 ayah lemah sgt. Doktor ckp nk buat pmbedahan pon risiko tlalu tinggi mmandangkan faktor usia ayah yg dh berusia..... hati sue remuk dgr semua ni..

Sue dh xkuat nk hadapi ni smua sorng diri... sue dh xder kekuatan.. dah xder apa yg tinggal dlm diri sue ni.. yg ada hanya jasad...

2,3 hari lps ayah ada ckp dgn abg ngah dia risau nak tnggal sue, dia ckp takot sue sedih sorng2.. ayah... mmg sue sedih sgt2 skrg.. hati sue dh hancur lebur.. sue dh rasa betapa kosongnya hidup sue skrg. sue dh xder apa. Kalo ayah pon nk tinggal sue apa lagi yg sue ada?...

Thursday, October 23, 2008

..Sebuah Kehilangan...

Hari ni ari aku sedih sangat2..
Aku rasa cm dunia ni kosong & sepi
Aku dh xtau mcm mana lg aku nk buat
Aku akur untuk puaskan hati org mmg ssh..
aku mengalah...

Teman,
Andainya hadirnya aku dlm hidupmu myusahkan
terbanglah kau jauh dr hidup aku
Agar kau bisa merasa kebahagiaan
Andai tutur kata aku hanya mbuat hati kau tguris
Usahlah kau bkata wlau sepatah dgn aku

Teman,
Segala jasa baikmu thadap aku xkan mampu ku balas
Hanya ucapan terima kasih yg mampu kuhulurkan
Aku xpunya apa untuk aku balas budimu
Yang aku ada hnya kasih sayang
Tp jika itu yg mbuat kau terus terluka
Biar aku simpan jauh dlm hati aku.

Teman,
Aku akan mlangkah jauh dari hidupmu
Aku doakan semoga kau akn bahagia
Aku yakin hanya aku yg mbuat kau tseksa
Maka biarkan saja aku pergi jauh..

Hati,
Janganlah kau bsedih
Ingatlah xsemua yg kite mahukan akan kita dapat
kasih bersemadi lah kau jauh di lubuk hati
Kerana kasih aku hanya buat temanku terluka

Aku dh biasa hidup seorng,
bcerita pada alam
bbisik pada bulan
mgadu pada sang bintang...
kini aku kembali sepi tanpa temanku
Biarlah jika ini yg terbaik untuk dia
wlaupon hati xmrelakan
tp aku xmahu mbuat dia terus tseksa btemankan aku

Aku xpunya apa skrg
Hanya yg ada kesedihan yg berbuku di hati aku
Aku dh xpunya teman untuk mgadu
Aku perlu bdiri sendri
Hidup aku dh kosong....

Ya ALLAH
temanilah aku..
Sungguh aku xberdaya kala ini.
Ku mohon padaMu kuatkan la hatiku
Tabahkan lah jiwaku..
Bahagiakan lah Teman ku..

Semoga temanku akan bahagia..
smpai bila pon aku masih myanyanggi dia..

Selamat Tinggal Teman..



..Pagi2 Dh Spoil..

Angry Little Girl


Pd pagi yg indah permai bersarapankan bee hun goreng + teh o sunguh nyaman @cinta.. di iringi lagu Dato sharol khan (Dato? bluekkkkk!!!) mmg syiookkkkk smpailah...

Dia : nape awk buat mcm ni kat sya? sya ikhlas dgn awk slama ni.. smpai hati awk. sya xckup bgus ke untk awk??

Sue : Bape kali sya nk bgtau awk nie? xpham bhasa melayu ke apa ni? sya dh tunang sblm knal awk lg!!!! nak suh sya ckp bahasa jawa ke apa ni?

Dia : Tp nape awk layan sya dgn baik? awk please jujur dgn sya, awk suke sya x?

Sue : as a friend Yes.. xlebih sya dh btunang pleaseee ar jgn mrepek2..

Dia : tapi sue sya suke awk.

Sue : ada aku kisah??

ssh tau ckp dgn org xpham nie!! Dia ni bdak opis sblh sue, actly sue knal dia dr kawan2 opis sblh jgk. since diaorg sllu guna scan kt opis sue. Dia ni mula2 dtg opis sue atas urusan keja. So slah ke kalo sue buat baik dgn dia? xkan dia dtg je sue nk smbbut dgn parang? xpham la. Now dia asik salahkan sue. benci tau x? dia yg boongok nak mrah org plak.. bodo je!! Alasan dia sue xpnh pon ckp yg sue dh tunang smpai lh kwan dia bgtau dia yg sue ni tunang org.. Bodo la xkan sue nk bgtau smua org sue dh tunang? mcm poyo je!!

Nak mkn pon xsng tau x!!! last sue blah je sdgkan baru je suap bee hun goreng tu 3 sudu!! buat mbazir duet aku je!! pagi2 dh spoilkan mood org! xder keja lah tue.. then masa sue nk bayar tu pon dia ikot byr sama.. arrrgghhhh ni bmakna sue kena nek lif dgn dia!!! WTF lah!

"Anei, u kira bee hun goreng + teh o berapa.. err sblom tu aneii i nk bgtau i dh btunang tau!"

sbrnya saja je sue perli dia, bkerut2 kening dia tgk sue!! yg si mamak tu cm blur sotong je! haha sian ko anei xbslah pon.. Habis cm tu lah nk bgtau org aku ni dh tunang!! ngiokkk dh tu boleh dia gelak kat sue! dia ckp sue kelakar??? aku ni marah lah ngok!!!

seb baik dlm liff ada org ramai smpai je opis sue terus masuk. Then kjap tu "ha..betul..betull" bunyi sms masuk.. Sue buka & tgk nama Dia ttera kat screen hp ampes jer!! ngat hencik Azmi. cit!!

"sya mtk maaf. ok sya silap. Tp kite boleh bkawan kan? "

mcm lah aku nk kawan ko! dh ar dia yg slah dh tu xnak mgaku lak tue!! xboleh blah betol dgn org mcm ni! Dh salah tu mgaku je lah. Bkn kena saman pon!! enth apa2.. eeeeeee mrosakkan mood aku je lah dia tu!!! Nyampah aku!

Wednesday, October 22, 2008

... Gembeng ke aku?...

Nie pic adik ammar..
cute kan?
cepat sihat ye dik?

Hari ni sue bosan giler so jalan2 lah baca blog org. then masuk blog Nad lompat ke blog adik dia then masuk blog sorng kakak ni, baca lah story dia. 1st masuk blog ni coz ada story pasal kura2. Since sue ni minat sgt2 dgn kura2 so bukaklah blog akak ni..

Mula2 baca sue gelak2 tgk gelagat Adam dgn kura2 yg nenek dia jumpa tue.. comei kura2 tu..actly kura2 mmg pemalu & kuat majok tau.. so kalo dia xbiasa dgn org tu mmg pyh nk tgk muka dia, dia nyorok je dlm jaket kulit dia tu hikhik.. comei kura2 tu..

But bile sue mula baca story ttg ammar, entah napa air mata ni tibe2 ngalir..wlapon sue xknal akak ni & xknal ammar & adam tp sue ttp rasa sedih.. sedih sgt rasa. mcm2 prasaan & mcm2 bnda yg sue pk saat ni. Sue bygkan kalo sue duk kat tempat akak ni tabah ke hati sue? mampu ke sue lalui smua tu? rasanya sue xckup kuat untuk smua tue.. Jgnlah ALLAH duga sue sehebat tu..

Apa pon sue doakan smoga ammar cpt sembuh & riang sllu. Sue jgk doakan untuk adik ikhwan yg tlantar dh stahun tu. smoga dia juga akn smbuh. Kuasa ALLAH siapa tahu. lahaiii pilu sungguh hati mbaca blog akak ni, smpai saat sue tulis entry ni airmata sue msih lg mgalir, semoga ALLAH tabahkan hati akak & family dlm mnempuh dugaan ni. Insya ALLAH ammar akn sihat semula..

.... Mulut Masih betol...

I'll cut you Pictures, Images and Photos





Bulan Lepas :

Doctor : awk ni krang drah itu sbp sllu pening2, awk kna bykkn makan kerang and..

sue : err doc sya xmakan kerang.. nak muntah.. xlalu

Doctor : kalo mcm tu awk mkn hati byk2 itupon boleh tmbh drah..

Ha sbp masin mulut doc tu lah skrg ari2 sue makan hati!!! tp bkn hati ayam mahupon hati lembu.. makan hati berulam jantung!!!! eeeeeeee skrg asik sakit hati je.. kalo mcm ni bkn mkn hati boleh kenyang but makan hati & boleh jd darah tinggi tau!!

Smpai kdg2 cm xmampu nak bnafas. ada je yg buat sue sakit hati.. cam smlm dh la sakit hati.. nak tdor pon xleh.. tup2 pagi2 yg indah permai hari ni dh sakit hati.. adoiiii aloooo kawan mau bikin wa sakit jantung ka? amma appa.... cpr ar pleaseeeee!!!