Thursday, October 30, 2008

.. Kehilangan Org Tersayang..

"sekali sekala aku terfikir mcm mana org hadapi saat2 kehilangan ahli keluarga tersayang... mcm mana aku nak hadapi semua tu, aku tak de pengalaman langsung... aduh!!! mau aku... entah la masih tak blh nak bayangkan"


Sbenarnya Baman setiap org akan melaluinya dgn cara yg bbeza2. Mgikut situasi jugak la. Sbp ada yg khilangan secara tiba2 cthnya accdent, lemas, sakit jantung. Kalo yg ni mmg perit skit. sbp kite dikejutkan dgn pkhabaran ttg khlgan org tsyg. Ada la yg mmg kite dh boleh agak. Cthnya dia mmg sakit dh lama, Koma, @ mmg btarung dgn maut so yg ni kite mgkin lbh bsedia mhadapinya.. tp smua tu atas diri msing2 gak.. sue nk kongsi pglaman sue mhadapi kmatian org tsyg dgn baman & yg lain2..

Arwah mak sakit lama, lbh kurang 3 bulan kat hspital Sultan Aminah Johor, then ditukarkan plak ke Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan slama 1 bln. Then doktor ckp arwah disahkan mhidap kanser hati pringkat kritikal. Xda pluang untuk smbuh. Maka doktor sarankan bawak balik ke rumah & pangai saudara mara, sahabat handai. Sbrg kmungkinan bakal blaku.. masa tu kami adik bradik cuba untuk beljar redha. mmg sakit & sukar.

Depan arwah kami tpaksa smbunyikn tangisan, tpaksa mnahan sebak di dada.. mmg perit sgt situasi masa tu. Tmbhan pula masa tu sue tgh btungkus lmus untuk exam spm. Mggu2 t'akhir arwah dh xkenal org, xleh bckp, xleh bgun. maka kami adik brdik ppuan yg mandikan, bedakkn, basuh kencing & berat arwah. alhamdulillah kami anak2 ppuan & menantu (wife abg ngah) mjaga arwah dgn baik tnpa marah & mgeluh sdikit pon..

Mggu t'akhir arwah sihat, awal pg arwah dh bgun masakkan nasi gorng kgmaran kami smua. Smua mlopong tkejot. Bygkan dgn sakit xleh bgun, xleh bckp tiba2 arwah sihat & cergas. Arwah p jmpa knalan2nya, arwah p jmpa ibunya dlm masa shari!! Tok belah ayah bpesan pd kami adik brdik jgn happy sgt. Org yg sakit lama mmg mcm tu, dia akn bgun untuk sngkan hati anak2..

Dan betol sperti Tok ckp Hari selasa 02.10.2001 arwah mak jatuh sakit smula. Bacaan Yaasin bgema lg di rumah, tp kali ni bacaan Yaasin tu btemankan airmata. Arwah mak pergi untuk slamnya 3 minit sblom azan subuh. Masa tu sue tgk abg2 & akak2 nages tsedu2. Ayah mcium ubun2 mak & mneruskan bacaan Yaasin. Ayah nasihatkn pd smua jgn mratap sbp itu akn myiksa roh arwah mak.

Masa tu sue xtau rasa apa. Sue rasa kosong je seklling. Suara tangisan smua xdgr, org ckp pon sue cm xdgr. Yg sue tau sue penat & ngantok. sue capai bantal & baring sblh arwah mak yg dh kaku & pelok arwah erat2 & tido.. smpai la dlm kol 6.30am maznah dtg & pelok sue erat2. Setitis airmata pon xgugur. Ayah pelok sue erat2. sue cm xbnyawa.. diam kaku. kosong. Hari tu sue spatutnya p exam spm untuk subject mate.

Masa mandikan jenazah pon sue diam je, sabunkan arwah, syampu rambut arwah, then masa dh siap kapan kami smua disuruh lap airmata & cium arwah. sue yg pling last. sue cium lama dahi mak, tenung muka mak, cium pp mak. sejuk.. pelok mak erat2.. cium tapak kaki mak, mak long pelok sue erat2. mak long suruh sue kluarkan smua ksdihan dlm hati jgn simpan. sue ttp jua kaku. setitis pon airmata xmnitis.

Mlmnya kami adik brdik dmam terok. dmam panas. Mlm tu kami smua bmimpi arwah mak dtg.. pkai baju putih bersih, mak pgang bunga melor putih & pink arwah senyum je, arwah sapu & cium ubun2 kpala kami. Sungguh cm pelik tp itulah yg tjadi kami adik bradik bkongsi mimpi yg sama. & pagi tu ubun2 kami masih basah.. Hanya ALLAH yg ada jwapannya..

smnggu slpas tu baru sue sedar yg arwah dh xder.. dh pergi xkan kembali, sue dh xder mak. masa tu baru sue nages tsedu2. makan xnak, skolah xnak, bckp xnak, ari2 nages je. Ayah adlah insan yg sntiasa di sisi sue masa tu. temankan sue p kubur stiap hari, ayah la tempat sue mluahkan ksedihan, smpaila sue masuk wad sbp kurang air. Smua tu sbp sue xmakn & minum slma 2 mggu. Ayah tmankan sue. Setiap hari ayah jaga sue kat wad. xpernah skalipon ayah tnggal sue. terima kasih ayah..

Kehilangan org yg tsyg mmg mmeritkan.. kerinduan pad mereka yg tsyg yg tlh pergi jua memilukan, rindu yg xpernah kan hilang, makin lama mreka pergi rindu tu makin sarat. Hanya doa yg mampu di kirim buat mereka di alam sana.

Sbp tulah ayah ckp ayah takot nk tnggal sue lg, ayah tau sue xkuat nk mhadapi smua ni, Ayah tau anak dia ni akan tahan smpai dh xbdaya lg... masa tu baru ank dia ni akan hemburkan smua ksedihan dlm hati. Mcm masa arwah mak pergi jua.. sue xtau cm mana kalo smua tu jdi lagi.. mampukah sue mhadapi saat getir tu sekali lg.. Smoga ALLAH tabahkan hati sue.. amin...

15 comments:

Zu said...

sue keluar air mata baca entry ni...sesungguhnya kita akan menghadapi semu ni sama ada kita d tinggalkan atau kita yg meninggalkan.
Aku masih merasa kehilangan sahabat ku kak saedah kadang2 mcm tak percaya tp ini lah kenyataan.
MATI ITU PASTI

sue cipot said...

yup.. MATI ITU PASTI..

saat kite mhadapi kmatian org tsyg masa tulah baru kite betol2 rasa prsaan tu... ssh aku nk critakn cm ne feel tue...

Gee said...

nangis k.gee.. al-fatehah utk org2 yg dah tiada tu.. arwah mak Sue.. arwah abah k.gee jugak..

betul ckp Sue.. rindu makin sarat bila makin lama :(

aku la ros said...

i feel u sue.. huggsss...

Asz said...

uuwwaaa ... sue, akak nanges baca entry yg ni ... tak dpt akak bygkan perasaan sue masa tu ... sob..sob..

tak tau nk ckp apa ... akak sendiri tak pernah berdepan situasi camtu. tapi mmg btl, org yg sakit lama kalau tiba2 sihat jgn cepat happy, terjadi pada aunty akak sendiri.

anw, akak tau sue kuat dan akan lebih tabah menghadapi dugaanNya ... insyaallah.

big hugs from me ...

sue cipot said...

kak gee & rose -- hnya yg pernah rasa pglman tu sja yg tau erti sbuah khilngan yg abadi..

kak asz-- hug akak erat2.. tq kak sue pon harp sue lbh matang di saat2 sukar..

Pink Marie said...

betul.
mek ada mak je skang. takpe la, tiap yg dtg mesti akan pergi.

mek harap kita sama2 tabah.

aNnE^wHaTeVeR said...

anne dua2 ada..but dua2 asyik stress je sal kami semua..uhuhuhu..
bukan sengaja dah mmg camtu budak2.
Dulu anne penjaga setia arwah nenek anne selama sebulan due to cancer perut stage terakhir. Time tu baru abes spm,semua ngah cuti. Mmg azab jaga org sakit but kita kena ikhlas.Kekadang nak naik marah pon ada gak bila ubat tanak makan itu tanak ini tak nak.But its family kan kena sabar sal sayang.Dah lama kat hsptl doc pon pggil kitorg semua bgtau bawak la balik rumah sal masa tinggal sebulan lagi.Anne paling kuat nangis sal rapat lebih dari rapat ngan parents sendiri.Dah balik rumah,Anne selalu shift malam sampai pagi,tghari baru tido. Penah skali kul 3am nenek gerak kan soh anne masak kan sayur peria ngan ikan rebus...perrrgghhh meroyan anne pepagi buta masak. Rupa2nya tu tanda2 yg kitorg terover eksited and terlajak happy. Condition makin teruk hari2 doc datang umah hantar morfin,then berak kencing semua anne handle gilir2 ngan adik beradik mama. Acik lak time terlena ternampak cahaya lembaga kat ujung kaki nenek.At one point dia tak kenal mama anne but dia kenal anne. Kerenah banyak la,anne siap pasang wireless door bell kasi ding dong je anne dari bilik tu then i run to the rescue..uhuhu..mmg tak larat dok lam bilik je.. then when her time comes,semua redha sebab its better to let her go with all our hearts klu tak dia lagi seksa. We rather loose her than seeing her suffer...eemm..sedih la.. sorry erk komen panjang sket sal ngah terkenang sangat ni..
anyway,wishing u all the best.. hope ayah sue cepat sihat..hugs..
al-fatihah to all the family members..

sign said...

cekalkan hati kuatkan semangat. semua tu kudrat tuhan.. :) i'll always be with u..

neesa_jun said...

assalamualaikum..ni antara blog kegemaran saya..saya suka datang sini..baca blog sue..sejak dari 360 lagik..but now sue sedih...xtahu nak komen gapo..semoga sue redha dan percaya pada ketentuan Allah s.w.t

SilverFerio said...

huhuhu... susah nak bayangkan

Saya, Aku dan Kamu said...

ai nanges... baca cerita sue, ai teringat arwah adik lelaki yg meninggal semasa usia dia 16thn. al-fatihah utk semua yg dah pergi meninggalkan kita. lambat laun kita juga akan menjejaki mereka.. mungkin esok atau lusa wallahualam.. itu semua kerja Tuhan..

sue cipot said...

sekadar cerita untuk kita kongsi bersama..

Baman, satu saat wlaupon sukar ko kena jgk lalui saat tue, meskipon saat tu ko lom sedia...

Warnawanie said...

wanie pun baru kehilangan tok sedara...

:(

Al-Fatehah

Anonymous said...

Hello. Often the Internet can see links like [url=http://www.whitehutchinson.com/aboutus/]Buy cialis without prescription[/url] or [url=http://www.rc.umd.edu/bibliographies/]Buy cialis without prescription[/url]. Is it safe to buy in pharmacies such goods?