Wednesday, December 3, 2008

...Harap Sgt Korang Bantu Sue..

Betol la org tua2 ckp "Jaga lembu satu kandang lg sng dr jaga ank dara sorng" dulu sue pk apa lah sngnya jaga lembu. Dah la xtau ckp pastu nak kena kasi makan la, nk jaga lah ssh. Kan sng jga org dr jaga lembu.. Tp skrg dh tbalik!! Jaga lembu lg senang!!!

2,3 minggu ni sue betol2 kelam kabut sbp sorng budak ni. Dia ni budak kg sue tu ari mak dia coll mntak tmpang duduk dgn sue kat umah, katanya anak dia bru dpt kerja so sue pon ok lah kan.. xkan nk ckp xboleh lak? segan jgk lgpon fmily dia ni baik dgn fmily sue. Majlis ptunangan sue tu ari pon fmily dia byk bantu dr A - z so malu alah la org ckp kan?

Tp baru 3 ari dia duk umah sue dia dh buat pangai, 1st dia pnjam duit dgn budak umah dia ckp duit dia sue pegang. Xpasal2 budak umah sue mntak dgn sue lak.. apahal lak sue yg kena byar hutang org.. adoiii la... Then mlm tu dia xbalik. tu satu hal lg. kelam kabut sue dibuatnya. coll xbjawap, sms xbalas. Mmg risau la. ye la bru 3 ari kt kl tup2 hilang mau xkecut perut sue!! sekali esoknya ari ahad dia balik dgn muka xbersalah. sue diam je masa tu mls nk marah2.

Ngat dh xjd lg. sekali tu ari xbalik jgk. Entah kblan apa kakak dia col ajak kuar mkn. Apa lg kantoi la. xpasal2 kakak dia marh2 sue ckp sue xambik brat adik dia xbalik. Ya ampun!!!! bukan budak2 la adik dia . dh 23 Tahun!!!! Tua bangka dah!!! Then mlm tu kami cari kt umah kwan2 dia.. Dr selayang - serdang - kepong - sg.besi jam kol 6.00 pagi tp xjumpa jgk. Mata sue pon dh rabak. Abg ipar dia asik nk slahkan sue ckp sue xambik pusing. Boleh ker?? Ngat sue ni apa? Warden asmara eh silap Asrama ke apa? so sue ckp dgn akak dia "ko ambik la adik ko, aku xlrat dh nk jaga kalo liar2 cm ni.. drah tinggi aku" then boleh akak dia ckp dia pon xlrat nk jaga!!! adoii tepok dahi sue dgr jwpan cm tue..

Mcm tu ari jgk dia balik umah cm biasa. Kali ni sue xdiam la. Pangei dia mgadap start la bebelan singa lpas pantang.. mnagis2 mtk maaf & mntak bg pluang. Bjanji bagai nk kerja xnak balik kg. sue ckp kalo degil2 sue bungkus2 baju dia antar dia balik kg & suh ayah dia antar pusat pmulihan akhlak je. Ha nages2 mrayu xnak.. ok last pluang kasi.

Tp xsmpai smnggu pon!! jumaat lps ckp nk tdor umah akak dia, sue coll akak dia tnya dia ada dtg x. akak dia ckp ada. Dlm hati sue betol lah budak ni dh betol2 nak brubah. Hurmmm Ku sangkakan ribut sekjap je rupanya tsunami yg mlanda!!!

HILANG LG!!!! Opis dia coll dh byk kali mc & ponteng kerja, sue coll xjwp, sms xblas. Then akak dia ckp dia sebat duit abg ipar dia. Tu ari pon duit sue hilang RM50 tp sue bsangka baik ckp duit tu mybe tcicir! So kitaorg pon coll bf dia suh antar si budak tu balik. Sue ckp 2 plihan je 1) tidor kat umah 2) tidor lokap. Kol 10.00pm budak ppuan tu msti ada kt umah.

Tnggu pnye tnggu stlah bperang mulut, perang sms, perang smua la. Budak tu balik 10 minit kol 10.00mlm. Sue tnya dia diam je.. Mcm Khayal. Blur sotong. Sue chek tgn dia pon xder respon dr dia, xmrah xtepis pon. Diam je. smpai sue sakit hati ckp dgn dia "aku ni ckp guna mulut jgn smpai aku ckp pakai tapak kaki!!" baru dia jawap tp smua jwpan tu xmcm yg sue nak.

Skrg ni tnggu abg dia je dtg ambik dia bawak balik kg. Dlu mak dia suh dtg kl ngat leh jauh dr Bf dia. Tp budak tu lg pandai dia dtg skali dgn Bf dia.. Adoiila pening sue ni dgn budak ni. xlarat dh sue nk jaga. Serabut otak duk pk kat dia. Mak dia ckp dlu dia hilang smnggu cari2 jmpa pat umah Bf dia. Ni buat lg. Xtaw la nk ckp apa lg.. Dh 23 bukan budak2 lg..

Ni balik kg ni kitaorg nk p umah Bf dia tu, nak bncang dgn mak bapak budak tu. Bkn nk salahkan bf dia smta2. Tp nak bincang cm ne nk buat skrg ni.. Kalo mak bapak dia xleh buat apa xper biar kami ajar diaorg bdua ni. Ckp baik2 xjalan makanya mmg ckp dgn kaki la lps ni.

3 mggu duk KL mak dia masukkn dh RM500++ xckup jgk. Pjam dgn sue RM150, Kakak sue kirim duit kat ank buah sue dia kebas dlu RM50. xpasai2 sue kena kasi duit sue kt ank buah sue dlu. Ye la budak tu lom gaji baru keja.. xper la sue xmakan xper asalkan ank buah sue tu ckup duit. kerja elok2 dh senang hati sue ni. Ni masalah budak ni lom settle.. buntu dh skrg ni.

Abang budak tu syak dia ambik brg tlarang. Sue rasa mgkin jgk. Sbp dia sllu selsema & mgigil lps tu resah gelisah spnjang masa. Tp kalo dh dpt jmpa Bf dia ok lah dia. Kite bebel cm mana pon dia diam je. xmlawan xbckp apa. Cam slm sue siap hentak meja ckp dgn dia tp dia buat muka kucen je.. adoiiii pengsan aku!!!

Apa pndapt korang? apa jalan tbaik kami leh bantu budak ni?? Fmily dia nk antar pusat je... hurmm sian pulak kan? tp xder idea skrg.. blur otak ni. So sesapa kawan2 yg pernah ada pglaman handle budak cm ni please kongsi pyelesaian dgn sue..

9 comments:

Gee said...

Bangga tul ngan Sue.. sbbnya Sue amik berat sal prompuan tu lebih dr family dia sendiri..

tp k.gee rasa baik Sue tolong prompuan tu last ngan benda k.gee nak suggest ni or apa2lah yg sesuai.. sbbnya she's not ur bloddy problem!! (marah tul k.gee sbb family dia leh salahkan Sue pulak..)

memula, baik Sue senaraikan segala benda berkaitan duit.. dr mak dia bg sampailah segala yg dia pow mcm Sue cerita dlm blog ni pastu cerita 1 by 1 kat mak dia.. jgn pulak nanti kang tak pasal2 ada je org cari Sue mintak utang.

Then baik Sue catit or cerita 1 by 1 chronology perjalanan prompuan tu dari mula dia dok ngan Sue kat mak dia. pas tu cakap sekali, apa lak kesnya kakak ngan abg dia nak marah Sue?? giler ke apa?

then, jgn nak rasa malu2 bgtau mak dia Sue tak 'mampu' nak bawak prompuan tu dok sama.

lastly.. kalau dia betul ada amik benda terlarang.. apa lak nak kesian antar kat pusat?? kan utk kebaikan dia jugak?

ok?? hugs :)

oh selamat hari raya aidil adha & selamat bercuti :D

NaD said...

nak hantar pusat pemulihan tapi kesian? kesian apa?

camtu teruk dah pun nak kesian lg ke?

patutnya, kesian kat dia sebab tak dihantar ke tempat yg sepatutnya dia dihantar untuk dipulihkan. budak muda lagi, perjalanan hidup dia tu panjang lg.

tu je la kot ciknad bleh cakap. itu pada pendapat ciknad je la. sori ter emo skit. sakit ati plak baca pasal budak nih. pompuan plak tu. hehe.

Asz said...

sue .. org camtu jgn kesian2, nnt jadik lagi teruk ... kalau dah selenger je camtu, akak pun rasa adalah benda haram yg dia amik tu ... gi antar pusat cepat2.

kalau dia mmg jenis selenger gitu je, tapi tak amik brg haram tu ... kawen kan je ngan bf dia ...umor pun dah 23 thn, bkn budak2 lg ... mmg umur ngah meghenyam tu ... sblm jadi benda yg lg buruk, cepat buat keputusan, jgn tunggu ... nanti nyesal pun tak guna.

apa pun, akak bangga ngan sue ... tapi selalunya org camni tak reti appreciate kebaikan org lain.

take care ... senyum slalu k .. ;)

sue cipot said...

Kak Gee -- Good idea xtpikir lak sue cm tue. ye gak kan? kalo fmily dia duk ckp byk kuarkan je bukti2 biar sel terus mulut diaorg kan.. hurmm betol2 idea yg bagus ar.. hug kak gee

Nad-- Tu lah Nad, sue pon heran cm ne la fmily dia lh wat kptusan antar dia ke kl..adoii bkn lg ok lg terok ada la.. segla jnis jmbalang tanah ada kt Kl ni.. lg Hancur budak tue.. tu ar ksian sbp dia ppuan.. laki xper xrugi..kite ni

sue cipot said...

kak Asz-- tu ar kak sue rasa cm lepaskan anjing tsepit lak.. kite tlong dia tp kite lak yg digigitnya!!! hawauuuuuu betol..

aNnE said...

Siut je akak dia leh marah2 sue then dia cakap dia pon tak larat! demnyer org macam la minah tu adik sue yg sue kena lelebih nak jaga. (bengapnyer org!).
kalau adik beradik dia sendiri tak sanggup nak jaga,apatah lagi sue yg tadak kena mengena. Cakap je straight kat parents budak tu,amik balik anak pakcik makcik ni saya tak larat nak jaga hidup saya pon baru bermula dia pon banyak buat masalah. mesti parents dia rasa malu,then biar budak tu kena hantam parents dia sendiri,non of ur problem. kalau parents dia tak puasati,sue cakap je perkara sebenar. but jangan sampai sue dah naik angin sampai kaki tangan naik kat budak tu,kang tak pasal2 budak tu buat report belit2 cerita sue kena,baik lepas tangan.
Org skarang ni lain,suka belit2 cerita,kang diri sendiri merana walaupun wat kebaikan.. anyways,up to u..all the best!

sw337un7ej4 said...

hantar jer pusat pemulihan tu..sana ada jugak yang ngajor bab agama..at least leh gak dia bajor hukum hakam..mana taw kot berubah jugak satu ari nanti..tawakal jer lah yerr..

anwarjauhari said...

rasanya yang jadi masalah ni BF die tu..
yela, bijak pandai kata "jangan lari dari masalah"- tapi dia tu dihantar ke KL untuk dilarikan dari 'masalah' (bf).

tetiba je bf dia ikut gi kl....

masalah datang-takleh lari dah....

jadi memang kena bincang tiga penjuru la dgn bf dia tu....

Kakak Tiri said...

Apahal ko boleh lepas tangan soh orang lain bela adik kau. Dah Sue... pass balik kat depa. Sue cakap jer rumah Sue dah penuh.

Pasal dua orang tu... kasik kawen jer. Yor dua-dua dok kat rehab.