Friday, March 4, 2011

.. Masak perlu Rajin...


Td tngok blog zue, hihi menjadi zue bikin pizza! syabas la zue!! ko buat aku bsemangat lagi. Tp buat masa ini xlah aku nk masak pizza or kek.. aku cuma nk belajar masak yg simple shaja dulu. Ada org dh cmplin knpa aku asik masak masak lemak, masak pedas, goreng? Dia cdgkan aku masak kari!! Gulp.. telan air liur aku.. nak masak skrg ni pon aku tkial2 ni pulak nk masak kari.. masak lemak pon aku tahu msak udang je. itu pon msih tgk buku resepi.. hurmmm

Pastu dia jgk ckp napa xmasak nasi lemak utk bfast? knpa asik makan nasi goreng, mi goreng, roti bakar & sandwich je? alahaiii knpa la dia xpham yg aku cuma tau masak tu je? aku dh ada resepi nasi lemak tu cumanya aku takut.. takut nak masak. Aku takot xjadi.. Tp kalo aku xcuba smpai bile aku nk tahu jadi ke x kan? Kakak aku ckp if xjadi pon xpe at least ko dh tahu apa ksilapan ko masa tu so next time cuba lg. Masak kena rajin & minat kata kakak aku..

Skrg ni, aku tertanya2 utk memasak sbrnya apa yg perlu ada? cnthnya mcm kt umah aku skrg cuma ada 1 periuk , 1 kuali yg sderhana besar, 1 lesung batu, 1 papan pemotong, 2 pisau, 2 senduk & 2 sudip..eh cop yg buat goreng2 tu sudip kan namanya? yg wat ceduk2 gulai tu baru senduk kan? betul ke x? so aku rsa step ptama aku kena beli brg dapur dulu.. beli skit2.. then nk masak nti sng skit. skrg penat sbp masak 1 jenis basuh kualiti then masak yg lain pulak, then basuh lg masak lg smpai siap.. Dia ckp aku ni rajin masak & kemas sekali jalan. Makanan siap masak dapur pon kemas. Nak makan pon selera.. tu je la pujinya.. masak msih byk dpt complint. Cuma cra complint tu sgtlah buat aku rsa nak masak lg! Terima kasih tuan penasihat!!

Esok cuti.. awal2 dh request nak makan paprik esok. resepi paprik dh ada. dulu dh buat dia ckp dia suka sgt2. ok alhamdulillah. cuma tgh bkira2 paprik dgn apa? telor dadar? hahaha makanan wajib telor dadar tu.. oh ye kena google resepi sambal belacan! fail gile buat sambal..xsedap langsung! so esok bekpes dia makan roti telor aku makan telor hancur + sosej.. Lunch esok dia makan paprik + telor dadar + nasi + sup kaki ayam (goggle resepi jp lg) + sambal belacan. Aku? Ikan goreng + sayur shja or mybe add telor dadar jgk. then dinner???? errrr xtau nk masak apa.. dia msti la nk makan nasi lagik! pastu xnak lauk tghari! ishhhh cerewet! balik ni nk p Hero beli brg dapur.... beli sosej bbyk2, then lain2 beli bila perlu.. kat bwah umah pon ada psar bsah so nk masak bru beli la..

5 comments:

yaya|azura said...

Kekekee....selamat memasak!

Kena creative kalau nak masak best2 ni. Yaya suke je nak try tapi bila takde sape nak jadi tukang rasa, malas ler nak masak... hahaha.

Zu said...

ala sue try jerr mjadi atau tidak resepi tu belakang cerita ok...
aku ni lepas kawen br belajar masak termasuk skrg ni aku masih tgh belajar...

klu nak kira kek ntah brapa byk kali tak mjadi

klu setakat kari tu sabar jerr la laki aku kan mcm2 yg kurang tp alhamdulillh skrg laki aku dah bole puji my kari occay...

nasi lemak jgn cerita kadang nasi keras kadang lembik kadang pernah gak sambal tak masak hahaha

apa2 pun usaha..pasal brg2 tu ko blh beli sket2:)

caiyokkkkk!!!

sue cipot said...

Yaya--sue ni pulak yg nak makan tu ada sue yg takot2 nk masak huhuhu tp so far ari sabtu masak dia makan dgn sleranya! puas hati!!!

Zue-- ye la kan. yg pntg cuba kan? xcuba mana nk tahu kan? ok lah lps ni aku cuba lg..xjadi pon cuba gak smpai jadi

Mak Peah Bini Sood said...

insyaAllah boleh jerr... nasi lemak tu letak garam sikit dan minyak masak sedikit...nanti lemak2 bila dah maska bersama santannya...

the trick takmoh nasi lembik atau keras kenali berasnya dahulu ada beras byk pakai air ada beras kurang airnya..

sue cipot said...

Sabtu ni nak try buat nasi lemak pula.. boleh mami kasi resepi nasi lemak mudah bersama sambal sotong mudah. Ikan bilis nk goreng shaja. Sambal tu nak buat sambal sotong