Wednesday, February 11, 2009

...KPD SEMUA PEMEGANG ACCT MAYBANK....

1st Terima kasih pd semua kawan2 yg bg respon pd entry smlm. Tq sgt atas skongan & pandangan kawan2.. hari ni sue nak bkongsi 1 cerita yg mgkin boleh mbantu kita smua spaya bhati2.. Benda ni SANGAT2 PENTING... Jgn ABAIKAN PESANAN ni

Kepada semua pemegang account Maybank. anda dinasihatkan supaya jgn sesekali bg no acct anda pd org yg xdikenali.. kjadian ni blaku pd kawan sue. ceritanya cm ni. Pada ari rabu lps abg kpda kawan sue ada masukkn duit sbyak rm1400 dlm acct Atan (kwn sue) then k'esokkannya dia check cuma ada rm300. then dia tnya abg dia betol ke dh masukkn so abg dia ckp ye mmg dh masukkn. so dia check smula baki dlm acct hnya ada RM64 SHJ. Dia pon tkejot la sgt2 bru kjap tgk ada RM300 then check blik ada RM64. so sbp xpuas hati dia p kaunter untuk ptnyaan.

Pihak mybank MGESAHKAN ada TRANSAKSI blaku sbnyak 2x.. smuanya mgunakan MAYBANK2U. Acct pihak ke3 tu didaftar kt INDON!!!! Selidik punya selidik bru lah Atan ni ingat yg dia kasi no acct dia pd ssorg yg dia xkenal. Org tu coll dia scara rambang mgkin & mntak no acct dgn alasan dia knal mak ayah Atan ni & nak masukkn duit utk mak ayah Atan. cuma yg mhairankan dia mntak pulak no hp mak & ayah atan. so atan syak la org tu tipu jd dia matikan je hp tue. Tp masa tu Atan DAH KASI NO ACCT!!

Jdinya pihak xbtgjawap tu buat maybank2u mgunakan no acct atan & set terus kp hpnya. so boleh la dia buat transaksi guna maybank2u.. Jd pihak bank xboleh nk btgjawap. Pihak bank hnya boleh block acct tu shj la. & Atan di minta mbuat laporan di balai polis.

So Moral & peringatan pd semua kawan2 JGN SESEKALI BG NO ACCT ANDA PD ORG YG XDIKENALI. SEBARANG KMUGKINAN BAKAL BLAKU....

11 comments:

DoOrDie said...

abis...camna korang nak byr dwet t shirt...

huuuuhuhuuh!

sue cipot said...

hahaha sue ok je la.. nak buat pyment tshirt la skrg ni ha

Atan said...

waaaaa abis la wit atan mcm ni

SilverFerio said...

hati2 di jalan raya

Zu said...

emmm takut la pulak nak buat payment onn9

Pink Marie said...

pelik jugak ni mcm mana dia leh set up maybank2u kat indon.

pertama, kena pegi maybank ATM only to activate using ur own PIN number.

to create account kena plak masukkan nombor kat ATM kad tu.

si lahabau tu ada nomor akaun je kan, tade nomor pin & nomor kad atm? how come? tlg explain apa dah jadi ni atannnn!!

p/s: ck tayah risau kot sbb u da ada akaun on9, takkan bole duplicate account unless different account. rasa la.. huhu..

zool irfan said...

kawan saya nasihat.
Maybank2u ni ada laman web yang sebijik macam dia..
saya ni pun baru pakai maybank2u
takut gak benda ni berlaku.

ada tau software yang leh detect kita punya personal maybank2u.

lagi satu. kalau PC tu banyak sangat virus. jangan la guna.

tujuan dia amik no hp tu sebab nak request TAC no kita.

Kakak Tiri said...

Oooo... bila baca Abam Zool komen baru faham pasal kenapa dia minta nomo henfon. Tapi logic jugak yang Mek cakap tu.. hmmm...

Pink Marie said...

kalo amik no TAC, nnt dia sms ler ke hp ayah atan. bkn ke nomor indon dia.

masih tapaham ngn keje setan2 nie. hmphhh

SilverFerio said...

jgn pening2 mek kalau paham kerja2 hackers hehehe

sue cipot said...

mmg btol cm mek ckp tu..

cam ni, dia mtak no akaun sbp acct sbp nk buat mybnk2u. then no tac 2 dia ltak la no hp dia (mat indon tu ) jdnya sbrng pgluaran xder lah atan 2 tau..

cuma yg sue xpham cm ne dia leh buat mybnk2u sbp dlu sue buat guna kad atm..

budak bank tu ckp mgkin dia palsukan kad atm & cip tu leh acces ke acct budak tu.

lbh krang cm tu la pjlasan kawan sue