Tuesday, June 3, 2008

Cam Ne Nak Tambah Tenaga??

Adakah aku kekurangan energy? aku sllu penat yg ni mgkin lemak2 dlm badan aku semakin bertambah xpernah bkurangan huhhuhu.. aku sllu sakit sendi, sakit pinggang.. sllunya kalo aku duduk kejap then nak baring mesti cm nak patah rasa..sakit giler2..

Kdg2 kalo hujung mnggu aku p travel balik kg @ p bcuti2. aku mesti lesu lam 4 @ 5 hari.. kumpul balik tenaga yg digunakan spanjang 2 ari tue. teruk kan? ayah ckp aku mcm org umur 50 an sakit sana sini.. ayah sihat je aku?? mudah sgt penat. aku boleh buat keja cepat2 tapi lpas siap tu aku akan lesu lam 2 @ 3 ari..

Love suh aku minum anlene tu ari ada minum tp 2x je huhuhuhu xbest ar.. asik sakit perut je after minum anlene tue.. cam ne?? Love suh aku makan vitamin.. uikssss rajin nyer awek dia nak makan ubat.. hahhahahaa idea lain ar...

Normal ke usia aku ni ada gejala cm nie? maksud aku td tu lah aku cpt lesu, sakit sendi, sakit pinggang.. tmbah kalo hujan @ sejuk... mmg sah2 xtidor le aku.. kdg2 aku smpai nages sorang2 sakit woo. tu lom kire sakit dada. tu ari g chek doc ckp aku xder asma ( takut gak kan mati sbp asma hahahaha) cume paru2 lemah je. elakkan mandi malam & minum ais tu je nasihat doc..

Ada x apa2 vitamin untuk aku tambah tenaga? dulu ada sekali aku p joging kat tasik permaisuri dgn Cik Norli kami ada buat test ksihatan.. cik Norli sihat & cergas. aku xckup air.. org tu ckp badan manusia memerlukan pling sikit air 46.7% tp dlm badan aku ada 40.2% adussss cm ne jadi cm ni?? org tu ckp sbp tu lah aku sllu migrin coz xckup air badan jd panas. lg satu tahap tenaga aku menyamai org yg berusia 54 tahun.. mak ai tuanya aku.. cam mana nak buat ek??

nanti nak kawen, mana nk keja, mana nak kemas umah, masak, jaga anak, jaga suami.. adusss byk nyer tggjawap.. larat ke aku nie? kang ank aku wat hal, rumah sepah, somi nak makan aku pengsan terus la jawapnya.. haha kena latih dr awal ni supaya somi aku esok2 tulun aku yg lemah nie.. huhuhu mood gatal ni

p/s: sesapa ada idea cm ne nak tmbh tenaga please bgtau pat aku..

4 comments:

aku la ros said...

tetapkan prinsip dalam hidup,
kuatkan minda dengan cabaran,
percaya pada qada dan qadar,
redha dalam segala hal,
yang penting YAKIN PADA DIRI SENDIRI,

insyaAllah, segalanya berjalan dengan baik walaupun ia tidak sempurna secara keseluruhannya.

Gee said...

uishh tuanya.. 54 thn??!! huhuhuh kalau 10 thn dari skrg.. err.. Sue dah cam org 64 thn plak ker??

hihihih ajar je somi tulun dari awal.. ;)

zool irfan said...

kes kes gini normal bg seorang perempuan muda sebenarnya.. cuma kena makan makanan yang seimbang dan cukup tidur.. makan ikut waktu dan kerap buat senaman untuk dapatkan balik stamina badan..
stamina kurang tu yang jadi letih..

sign said...

kene amalkan minum air masak sekurang2nya 2 liter sehari.. waktu pagi sebelom gerak pegi kerja minum air masak 3 gelas paling kurang..ais menyebabkan manusia mudah sakit sendi dan sengal2 tulang..
lain2 hal kene rujuk pada yang pakar dalam bidang perubatan.
harap maklum.