Thursday, June 26, 2008

..Derhaka tak?..

Smlm sue borak2 dgn member umah, dia mgadu pat sue yg dia pening dgn mak dia.. katanya mak dia suh dia beli keta... kawan sue ni keja dgn goment but lom tetap lg.. so gaji pon xtetap lah. mmg byk event byk gaji tp stay gaji xtetap so kalo nk beli keta pon kena jugak le pk byk kan? so kawan sue ni pon garu pala yg xgatal bila mak dia suh dia ambik kia spectra.. perghhh monthly rm700.. mana nak cekau weh??? member baru nak nk mula hidup.. nak beli laptop pon xlepas2 lg.. nak beli kia spectra?? mak aiiii

so sue bgtau dia suh dia slow talk dgn mak dia, tp kawan sue ni ckp mak dia dh bgtau nk jual keta proton saga yg sedia ada dgn alasan beli keta besar sng nk p mana2 bawak satu keta je.. jimat minyak.. kawan sue ni anak sulung.. sian jugak kan pat dia.. berat nyer tngjawap anak sulung ni..

Dulu pon dia pnh nages coz mak dia suh dia break off dgn bf dia, alasan mak dia slgi belom ada harta sndri (rumah & keta) jgn kawen.. couple pon xbuleh.. aduhhh sian nyer.. skrg member tu dh umur 25 kire dh dpt sijil pe nak ada teman istimewa.. kdg2 sian jugak kat dia bila sue asik kluar je.. ye lah kami duk umah b3 je.. sue & kak as sllu kuar date tp member tu duk sorang je.. sian giler pat dia..

hurmmm skrg dia dh garu pala yg xgatal, tiap2 bulan nak kena bayar rm700 untuk kia spectra tue.. belom beli lg tp mak dia dh suh dia beli tu sbp nak balik kg pon xder mood member tue... asik kena bebel jer..

so sue nak tnya wajib ke kite taat pd ibu jika pmintaan ibu tu kite xmampu nk buat.. berdosa x kite jika kite hampakan apa yg ibu kite nak? derhaka ker kite??

11 comments:

Gee said...

pada sis kan Sue, dia patut ckp ngan mak dia openly.. bgtau condition dia, gaji tho byk tapi keje lom stable (dia contract staff ke?) kalau contract, abis contract mungkin tak kena sambung tau.. nak cari keje skrg ni bukan senang..

tapi kalau mak dia kata boleh support dia kalau apa2 jadi ngan keje dia.. no hal lah nak tukar kete tu..

tak yah lah nak garu2 kepala yg tak gatal.. baik terus terang je.. cakap baik2 ngan mak dia.. sure insyaAllah mak dia paham.. mak dia kan lg byk mkn garam.. sure faham tu.. :)

kalau tak faham jugak.. (ada jugak mak jenis mata duitan tau), pat yg beli2 kete nih boleh je kalau dia tak ikut.. (pada k.gee lah) sbb dah tak mampu buat apa nak paksa2? kan?

pasal bf, ala.. ikut je lah kata mak dia.. mungkin mak dia takut dia terpilih 'buku tebu'.. hal ada bf ke tak ke tak jadi hal.. sok2 dah sampai jodoh sure akan ada lah tu.. kalau ada bf pun tak semestinya dia berjodoh ngan bf tu.. ingat lg arwah abah k.gee penah cakap.. selagi belum jabat tangan pak imam (kiasan tuk nikah) selagi tu lom boleh kata itu jodoh kita..

fizzzy said...

anak sulung, tanggungjawab kepada keluarga lebih diutamakan dari yang lain, ataupun mmg dasar sikap pun (kembang2 kepis hidung puji diri sendiri.!!)

betul kak gee cakap err tulis selagi tak diakadnikah semuanya bukan milik kita lagi. Parents begini mmg ada! pandang kepada kebendaan, bg fz suruh dia buat apa yg terbaik atas diri sendiri!! (rasanya dia sendiri dah tahu tanpa pedulikan apa/sesiapa pun yg cakap!).

amat bersyukur, even fz ank sulung parents tak pernah demand itu ini, apa yg mampu lakukan/beli/apa2 shj. Dan pasal jodoh, mak dan ayah tak kisah bila/dgn siapa yg penting fz sendiri tahu apa yg buruk dan baiknya dlm sesuatu keputusan.

mcm mak/ayah fz pesan, ko dah besar, larang tidak suruh pun tidak, ada akal ada otak fikir laa sendiri.

ehh panjang bebeno komen fz ni..haha

SilverFerio said...

mungkin mak dia tak tau risiko bila keja tak tetap kut... kena bagi mak dia faham dulu, mungkin mak dia blh ubah fikiran...

kira ok pe dah ada kereta, ramai lagi masih naik bas, komuter, lrt, motor, beskal, jalan kaki...

aku la ros said...

tepuk dada tnya la diri sendiri..

Si Tukang Karut said...

takde kasi mak dia tugasan sikit..beli sekor anak lembu...suwuh omak depa bela..kalau depa dapat bela gan sempurna...baru dpt spectra..tak pun lembu tu boleh di jadi kan kenderaaan...amcam best tak mami nya idea...hehehe

lalalala kereta lembu roda nya dua ...walaupun tak laju sejam sebatu...ywahhh!

KitKet said...

kesian jugak pada housemate sue tu. i know sometimes jadi anak sulung ni expectations parents pada kita tinggi dan in the same time kita kena tunjuk pada adik beradik lain yang kita ni a bit better dalam segala segi.

Kalau member sue tu belum ada hati nak bagitau her mom yang dia belum stabil lagi.. she can always give other excuses. cakaplah tunggu dulu coz perhaps years to come harga keta akan turun lagi due to tax redemption ke apa ker. pandai2 lah kelentong.

sue cipot said...

buat pgetahuan kawan2 smua mak & ayah kawan sue tu keja goment jugak, dia sedia maklum kdaan ekonomi anak dia mcm mana.. entah la sian sgt kat dia skrg nie.. mak dia dh siap p tgk kia spectra tue.. hitam kata mak dia hitam lah jdnya.. sue dh lama suh dia masuk insuran cover dri dia sbp dia keja bhgian event. mcm2 risiko ada but dia ckp dia blom mampu, nak buat simpanan asb pon dia tgh pk2..
so mak dia buat mcm ni ksian lah kat dia..phujung nnti dia xder apa nk back up dri dia..

SilverFerio said...

sue... ada peluang baik utk kwn hang tu... bukan takat kia spectra.. bmw pun boleh dpt

Dory said...

kesiannye kat kawan sue tu..sabarla ye. dugaan tu. sabar tu byk hikmahnye.. kalau betul2 xmampu, kene bagitau elok2. kalau mak dia still suruh beli jugak, suruh la mak dia support sket for the downpayment. at least, bulan2 tak bayar banyak..

Kakak Tiri said...

Kenapa mak dia cenggitu?? Kesiannya.

Ye lah... dah la baru nak mula hidup. Akak pun pakai keta buruk aje dulu sebab installment RM700 is too big for me and Bamin untuk sebuah keta. Tambah pulak petrol dah naik sekarang ni. Kia kuat makan minyak ooo. Aiyooo.

zool irfan said...

emmm... sue jangan cite kat dia pasal zool plak..eh.. tetibe je..hehehehe..

bagus betol kawan sue ni... ada sebab mak dia soh buat macam tu..tapi bab beli kete tu yg tak tahan.. beli kia spectra..makin kurus la dia lepas ni..