Tuesday, August 5, 2008

.. Apa Maksud PERKONGSIAN HIDUP?...

Apa yg dimaksudkan dgn pkongsian hidup?? sue rasa cm sue xpaham dgn pktaan tu. Boleh x sesapa tolong jelaskan kat sue.

Perlu ke kite bgtau dia (psgan kite / suami kite) smuanya ttg dri kite?? maksud sue kat sini smua tu cm pasword chat, pasword blog, no pin atm, kasi dia tgk hp kite, kasi dia tgk wallet kite, ada org tu sue tgk siap leh tukar2 pakai hp & simcard dgn psgan dia.. hurmm perlu ke mcm tu??

Bukan ke setiap org plukan ruang peribadi untuk dri sndri?? ada sorng kawan mpertikaikan cara sue pd En.Azmi. sbp smua pasword En.Azmi sue tau, hp dia kasi sue pegang, wallet dia, atm dia, maybank2u dia smua sue tau. Tp smua yg sue punya sue awal2 dh ckp masa dia kasi tu yg sue xkan sama sekali kasi dia. sbp sue perlukan ruang peribadi. hurmmm xboleh ek cm tue??

Kdg2 sue snggup bgaduh hnya sbp En.Azmi nk tgk hp sue. huhu napa kena kasi tau smua? dgn sikap sue ni adakah akn myebabkan En.Azmi sangsi pd kjujuran sue? @ En.Azmi rasa dia bukan sbhagian dr hidup sue?

Kawan sue tu ckp xlama lg sue akn hidup bsama dgn En.Azmi so sue spatutnya dh mula blajar untuk bkongsi khidupan.. ni yg xpaham ni apa makna pkongsian hidup ni sbrnya?? akak2 yg dh kawen tolong jawap.. sue nak tau.

Pd kawan2 yg belom kawen sue nak tnya korang kasi x bf korang tgk hp korang, tgk wallet korang & bf korang tau x pasword korang???

15 comments:

lil^RED799 said...

it's the other way round between me n enchekkekaseh...most of the time...die yg reserved jadi buat kan farihah lebih syak wasangka

curiosity kills and that's really bad...even dlm hati nak percaya yg die jujur nak percaya yg die telus....tp....hmmm sue try la start sesikit....even tak semua....jgn sampai die pk sue ade simpan rahsia..buat sesuatu blakang die....or else just tell him the truth that u r not that type of person...make him understand...;)

Si Tukang Karut said...

actually dari dulu sehingga kini selamat lebih 11 tahun kami berkawan dan 17 tahun mommy berkahwen dengannya mommi tak pernah buka wallet babah....dan babah juga begitu...

barangan mommi seperti buku ke atau apa pun juwe depa tak sentuh...mentelah pula beg tangan ke apa...kalau mommi suwuh ambek duit pun depa minta izin...begitu juga mommi...

kami respect hak peribadi memasing

Hp lagilah mommi tak sentuh babahnya hp...sms dia ke apa ke? sama juga gan Hp mommi dan babah dengan mommi sesuka hati jerr lepak hp tu...boleh tgk kalau mahuu...tinggalkan sembarangan...

...you must have trust...and the trust need to be cultured

cuma kdang2 mommi ckp hah sape tu sms..dia akan tunjuk gan mommi sampai gelak2 dia ckp gf abang...tanya nak pi minum kopi ke dak!!!

padahal babah jenis tak reti dok kedai kopi...hahahahahahhaa dan amat jarang sekali keluar dengan kawan-kawan..depa suka lepak kat rumah dan bersama mommi jerr...

Kakak Tiri said...

Betul lah cara Sue. Kalau dia ada passport pun, pegang passport dia. Lagi satu, "your money is my money, my money is my money". Itu perkongsian hidup. Chara tak??!! Heh heee...

sue cipot said...

Fariha-- hurmm sue akan cuba skit2

momi-- ha mcm ni lah yg sue mahukan, bkn smpan rahsia apa sbrnya tp entah la mmg xsuke

sis lela--- kang kalo i pegang ic dia kang xpasai2 org kata sue ni queen control lak

NaD said...

mcm me ngn mr fiance, kalau bab henpon2 ni, tak kisah, kelebek la nak kelebek ape pun. nak sorok2 pun nanti kat bill kuar jugak sebab kami share bill. hehe. pasal password2 plak, kadang2 bila ada urusan yg memerlukan dia bg password maybank2u ke, email ke, ym ke, dia bg je. sama la jugak nad pun. cuma kami respect hak masing2. bila dah ada password tu takde la time2 takde keje kitorang dok pegi mengintip akaun or email memasing. kalau ada pun i ler...skali skala. kekadang kena bz body jugak. hehe. mr fiance mmg tak amik pot pun. blog i pun dia tak baca. huhuhh.

haaa..cuma bab money je, duitmu duitku jua, duitku, duitku sajerr.... hahahaha.

Hanamichi_Sakuragi said...

saling percaya itu penting......sampai skrg zu dah kawen ni tak pernah bukak wallet my hubby dia pun sama gak tp kalau bab hp tu ntah lerr actually tak kisah dia nak cek ke apa cuz tak da apa benda pun dlm hp itu

sue cipot said...

sue rasa sue kena belajar dgn u all lah.. coz azmi ni sllu jd pmerhati. dia diam bila dia tau smthing. smpai bile pon dia xkan bgtau tp awas dia akn sllu mjerat.

dia sllu ckp nak tgk sjauh mana sue nk simpan dr dia huhuhu...

Dory said...

sepanjang hidup xpenah bagi password kat bf. rs cam bende tu personal je. hp ke wallet ke, xpenah nak amik tau pun..hehe..manusia pelik ke aku ni?

trust tu penting kot. kalau everything nak kne scan, ssh la.. xtrust la maknenye tu.. xtahan aku! ahaha

sue cipot said...

tu lah kan.. cam rimas pon ada jgk kan?? rasa2 lbh baik pasang cctv je pat dahi aku nie ha.. jgn kata tiap ari leh tgk tiap detik dia leh tau apa aku buat pat sini

Kakak Tiri said...

Pi mampus apa orang kata. Bukan kita control laki orang. Laki kita juga.

Cumanya control seorang isteri tu, bukan ke mana pun sayang. Apa-apa pun, final say tetap pada mulut suami. Isteri menurut saja mana kata suami... yang baik-baik saja. Baru berkat hidup berumahtangga. Insya Allah.

Good luck sis.

aku la ros said...

hartamu juwer hartaku.. hartaku juwer hartaku.. HAHAHAHAHAHA...

sue cipot said...

hurmm betoi jugak ek sis lela ckp.. laki kite suke ati la kan?? huhu ngat sng ke nk dpt laki? susah wooooo hahahaha uikkk betoi ke ssh? betoi jgk pe byk duet habis pe... hehehe

Si Tukang Karut said...

mommi baru tingat semalam mommi kebas det babah masa dia boh kat meja....sploh ringgit wat beli keropok....LOL

Gee said...

lain org lain caranyer Sue.. yg penting kena saling percaya dan faham memahami.. pas tu kena saling hormat.. bila cam tu.. apa2 jenis pun tak pe dah Sue.. gd luck

SilverFerio said...

rileks sue ini lah masa nak kenal hati budi masing2... ini lah masa untuk masing2 sesuaikan diri... ini lah masa untuk timbang tara sebelum wat keputusan besar...