Thursday, August 28, 2008

..Salahkah Aku??..

Salahkah kalo kite punya k'inginan untuk bsaing dgn org lain? Salah ker kalo kite punya impian & matlamat dlm khidupan kite? Adakah sbp kite xdilahirkan sbgai anak Tan sri @ anak raja maka kite xboleh impikan apa2?

Besar sgt ker impian sue jika sue hanya myimpan impian untuk memiliki kereta sndri, kerjaya sendri & simpan hasrat nak smbung belajar..adakah itu mlambangkan sue sorg yg mpunyai k'inginan yg sukar untuk dipuaskan?? Ada sorng kawan ckp sue ni tlalu bcita2 tinggi. Macam tu dikira tinggi ker? Selama ni sue rasa jika sue bcita2 nak jadi Menteri Pembangunan Wanita @ bcita2 nak mjadi Menteri Sumber Manusia itu baru dikira bcita2 tinggi & sukar nk dipuaskan @ digapai. Tp bukan mustahil. Hurmmmm tinggi ke cita2 sue tue?

Sue rasa 3 perkara yg sue nak tu mcm dh satu kperluan pd masa skrg. Apa akan jd kalo ppuan xder kerja sndri? xkisah la keja apa pon. Katalah kalo dh kawen time suami syg yelah. kalo suami dh start buat pangai apa yg kite ada untuk back up dri sndri? kerja xde,. income xde, ilmu xder, apa yg ada? airmata? sapa nk peduli?? Kite xtau apa yg bakal blaku pd masa depan. Salah ke kalo kite ambik langkah bjaga2? Kaum ppuan sllu sgt kena buli, sllu sgt di anggap lemah, lembik mcm kerak nasi. Tp pernah pk x ppuan boleh jd sekeras batu?

Bg sue manusia akan brubah sbp kdaan & situasi @ pengalaman hidup yg dilaluinya. Setiap kptusan yg kite buat mesti ada sbp & punca2. Jd jgn mnilai org mlalui tindkan yg dia ambil dlm khidupan dia. Sbp sbgai org luar xder siapa tahu apa yg dilaluinya. Hanya hati yg merasa yg tau. Jika berat mata memandang maka berat lg bahu yg mgalas bebanan tu.

Setiap org ada hak untuk buat kptusan bg khidupan dia, xder siapa yg boleh halang. Mcm tu jugak dgn dri sue, ini hidup sue maka sue kena buat yg terbaik untuk hidup sue skrg & masa akan dtg. Kgagalan dlm hidup adalah sbp ksilapan kite mrancang setiap tindakan dgn betul. Kalo rasa kptusan sue ni xkena dgn khidupan sesiapa, rasa xboleh ikot cara sue it's ok pintu keluar sentiasa terbuka luas. Sue xmenghalang sesiapa pon nk pergi dr hidup sue & sue jugak xmintak sesiapa pon stay dgn sue. Masing2 ada cara tsendri. Kalo rasa Ngam stay la kalo rasa xngam go away.. Sue dh penat dgn semua ni. Suka hati lah nak pk apa pon kat sue. Hak masing2.

Untuk apa bkorban jika hanya memakan diri? Dulu Bro HM pernah ckp dlm hidup msti ada give & take tp mesti paham maksd sbrnya give & take. Kalo hanya kite yg give & xder take pon dr dia untuk kite maka xguna jugak. Jd sue putuskan stiap apa yg nak buat mesti k'untungan 50-50. Jika kptusan tu mguntungkan pihak lain maka sue jgk hrus untung sama jika ia mlibatkan hidup sue. Suka @ tidak tserah. Ini hidup sue. susah @ Senang hanya sue akan tangung.

12 comments:

Adzra a.k.a DoOrDie said...

that is sooo true, girlfren!

I want wat i want and,
i will make sure i work my ass to get wat i want the way i want it to be!

u go girl!

Hanamichi_Sakuragi said...

itu normal la setiap org punya impian kalau org yg tak berimpian pasti boring tak da benda dlm hidup dia yg ingin dia capai at least kalau dah ada impian kita pasti akan berusaha...peduli apa org nak kata sueee... itu impian kita wat???

caiyok..caiyokkk..caiyokk

I, Me and Myself said...

sue, great vision!!

apa yg kita buat adalah untuk diri sendiri. smpi bila kita nak harapkan org n sampai bila org tu kita blh harapkan?? org yg diharapkan tu plk nnt senang nk buli kita sbb dia tau kita depend kt dia utk diharapkan. harapan msg2 berkemungkinan x sama dgn apa yg kita harapkan.

brp banyak harapppp daaa *fenin. ilang punca dah apa ai nk ckp* LOL

fizzzy Ian said...

caiyokk sue!

betul semua tu. setiap org ada impian dan menjadi tugasnya untuk melaksanakanya. Tambahan impian untuk memperbaiki diri sendiri. Asalkan jangan sampai memudaratkan diri.

btw fz doakan semoga semua impian sue terlaksana.

ps..i have everthing..now, but i missing something.

sue cipot said...

Cik Kuntum-- be what u want u be..

Zu-- Hidup tanpa matlamat mcm layang2 ptus tali xtau nk p arah mana ye dak?

sue cipot said...

Cik Yana-- i get what u want to say.. betul u ckp apa yg kite buat biar untuk dri kite..

Cik fizzyy--- miss something that we don't know can get or not right?

NaD said...

Bangga ngan sue :D

Sue, dalam hidup ni, slagi kita rasa keputusan kita tu tak menyusahkan diri sendiri dan org2 yg paling rapat dgn kita i.e keluarga, pedulikan ape org lain nak kata. In fact, it's ourself who will take all the consequences. Not others. It's impossible to please every single person on earth.

Slagi kita rasa keputusan atau matlamat kita tu betul, peduli ape org lain nak kata or fikir. Ok? U go girl! xoxo.

yaya|azura said...

sue, pedulikan apa orang lain nak kata... but i'm proud of you yang berusaha untuk memenuhi impian dan cita-cita ... klo cikyaya nie, cakap je lebey.. habuk pon tarak .. huahahaha...

sue cipot said...

Nad-- terima kasih cik nad..

Cik Yaya-- dgn skongan & dorongan kite akn ttp bankit wlaupon dh jatuh teruk

aku la ros said...

teruskan perjuangan anda...

SilverFerio said...

kewl... bawa2lh berbincang. ada jalan dia...

SitiNur said...

Selamat Bertunang Sue.Nampak len bila make up..comey! Seri bertunang la tu..