Thursday, September 18, 2008

.. Apa Nak Jd Dgn Budak Skrg? Salah Siapa?..

Td baca blog kak gee azmi, pasal entry nabila kena buli kat sekolah. hurm apa nk jd budak2 skrg nie? Ni nak ckp nakal ke jahat? org ckp budak2 xjahat depa nakal je.. nakal la sgt mcm ni!! dh cm ank hantu lg dh pangeinya. eee kalo kena kat ank sue mau aku pijak2 perut budak nie.. Zalim sgt kalo mak bapak mcm pangei sue ni kan? muahhahahaa

Tp kan pernah jugak org ckp dlm dri kite ni, kite mewarisi sikit2 pangei mak & ayah kite tau, pastu tmbh pangei smulajdi kite. sue ngat kan kak, entah2 budak yg buli nabila tu ank ceti haram kot muahhahaha. Tp betoi ker cm tue? Bro HM sila jawap..

Lg satu smlm sue baru bborak dgn Abg Nuar, dia luah kesal dia dgn cikgu2 skrg. katanya masa dia bmsyuarat kat skolah ada cikgu bpndapat xyah ajar murid2 ttg hukum2 tatabahasa, ajar yg sng2 jer. Then sue bgtau la abg nuar kalo xyah ajar buat apa lak cikgu tu di ajar ilmu tue? tau x sbrnya kan dlu masa sue skolah rendah cikgu bm sue xajar pon cm ne ayat pasif, ayat majmuk, kslahan2 imbuhan meng-kan , meng-hi & mcm2 lah yg sue belajr dr abg nuar.

Bygkan stlah sue umur 24 tahun baru sue tau bahasa melayu sbrnya ada formula!! Pastu sue jugak belajar yg ada stgh2 pkataan mmg xboleh btembung dlm satu ayat. Pastu xboleh suke2 letak imbuhan2. Dulu cikgu xajar pon cam ne nak dpt 8 markah untuk satu ayat. EEE teruk lah!!

Bg sue lah kan, maaf la ckp kalo ada yg terasa.. cikgu skrg xmgajar dr hati. Dulu cikgu btindak sbgai pgajar yg mdidik kite, tp skrg cikgu hnya mgajar sahaja. mgkin slah ibu bapa jugak dlm hal ni, ye lah silap sikit nak saman cikgu, diaorg rotan bkn sbp gila mroyan tau? tp kalo dh pangei cm budak kelas nabila tu kalo sue bkn stkat rotan sue kasi siap ku gantung kat kipas pastu pasang no5.. ha ambik kau esok buat lgi sue flush muka lam lubang jamban!!! ha berani la buat jahat cm tu lg!! Tp cikgu xboleh lah bodo tuli je kalo kak gee mgadu. bak kata mami mok ckp budak2 kite kena jugak dgr, faham mslh diaorg, tau apa yg diaorg nak smpaikan sbp kite kan sbgai ibu bapa kena ambik berat hal anak2 kite (cewahhhh ank sue umur baper thun ye? muahhahaa)

Lg satu kbygkan skrg mereka memilih kerjaya sbgai guru sbp xder pilihan lain. So kira pilihan t'akhir la. Jd paham2 lah bile kite buat bnda yg kite xminat hancusss la. sbp benda tu xder dlm jiwa kite. so tngjwap tu dh lari. kite cume pk ckup bulan dpt gaji, korang nk jd apa suke korang lah. kalo aku asik nk pk mslh budak2 ni mau pecah kepala. mak bapak diaorg tau antar je ank nk jd apa xpeduli.. ye lah kalo cikgu2 lak yg blom kawen lglah xder jiwa anak2..

Sbnrnya tugas sbgai guru ni mulia sgt2, ye lah cuba bygkan dia mcurah ilmu kt anak2 kite, dr xtau mbaca smpai jd PM, jasa sapa? Cikgu kan? bsertalah dgn budak tu jgk. kalo cikgu ajar tp dia buat pekak tuli xjadi jugak kan? Pastu untungnya guru ni kan ada ayat yg kata ala cm ek ayat dia xtau lah. ala yg doa ank2 yg soleh & solehah, sedekah kite & ilmu yg kite ajarkan.. ha gitu lah ayat dia.. adoii sori lah xpass kursus ustajah..

Napa ye budak2 skrg jd cm tue? sebenarnya salah siapa? kat rumah sue pon ada jugak budak2 kecik yg sue katogerikan sbgai kuang hasam masin.. pernah satu pagi balik dr beli ikan naik lif dgn budak kecik, sue rasa budak tu dlm darjah 3 @ 4 je. dia duk koyak2 tisu jd pcil2 kecik. sdgkan mak cik cleaner tu baru sapu lif. so sue dgn suara lembut & ayu ala2 mak org ni ckp lah dgn budak tu jgn buang smpah, sian mak cik tu baru sapu td.. then tau apa budak kecik tu jwap kat sue????? masa tu cm nk sepak biar lekat je kat lif. Pakai je ank org. kalo ank buah sndri sue celur je dlm periuk minyak panas!! dia ckp kat sue

"UNTUNG SAYA TAK SURUH AKAK KUTIP SAMPAH NI"

apalagi jd singa terus lah sue, pakai je bukan anak buah sue.. smpai skrg tau ngat. Bongok punye budak xtau nk hormat org!!

8 comments:

HambaMaya said...

aku pun tak berapa setuju gak kaedah pengajaran skang.. lebih kepada orientasi nak periksa jer..

tapi bila diingat balik, guru tu hanya mendedahkan jer apa yang patut, samada kita yang belajar ni paham ke tak, itu atas izin Allah..

jadi, klu cikgu kena pandailah bagi cara nak guna ilmu, yang anak murid, kena pandailah nak guna ilmu yang diberi..

Gee said...

sokong Hm pasal cara nak blajar tu.. yg penting cikgu kena bg murid paham..

murid kena paham & tambahkan pulak ngan usaha..

parents pulak kena bg galakan kat anak2.. jgn buat derk jer.. sampaikan air bekal Nabila pun bebudak nak paw.. sampaikan cikgu Nabila cakap ngan bebudak tu.. "awak tak bawak air bekal ke?"

budak2 tu boleh jawab, "bawak, tapi tak da air macam Nabila bawak"

alaaa.. bukan bawak air apa sangatpun.. air ribena, air barli or air laici dari kordial..

nih suma mungkin kes mak bapak buat tak kisah makan minum anak2 kat rumahlah ni.. geram tul.. Nabila pulak mudah kena sakit.. kalau share ramai2 senang je selsema pas tu demam pas tu terus lelah..

Pink Marie said...

isk. tu la mek pon tatau nk ckp.
sebenarnye pendidikan tu bermula dr rumah. cikgu cuma sambungkan saje atas amanat parents yg hanta anak ke skolah.

kalau buat homeschool kang tak bergaul plak budak2 tu. da keluar tu kang bergaul dgn yg bkn2 pulak. dilemma betul.

Kakak Tiri said...

Kembalikan subjek Sivik dan Tatarakyat.

Integrasi moral value dalam subjek Pendidikan Islam kat sekolah nampaknya tak terkesan apalagi dalam subjek Pendidikan Moral. All are exam oriented,

As for budak kat lift tu, ntah la. Kadang-kadang mak ayah tak ajar pun menjawab. Tapi budak-budak sekarang memang pandai menjawab.

As for my personal experience, I pernah sound direct mak ayah yang selamba buang sampah merata tempat... buang sampah depan anak-anak. Sedihlah. Kesian budak-budak, kecik-kecik lagi diajar macam tu.

aku la ros said...

cikgu kat mesia ni tak kreatif!!!

sue cipot said...

Ros, jgn ckp mcm tue.. kecik hati cikgu tau? xsemua cikgu kat mesia ni mcm tue. kdg2 diaorg dh buat yg tbaik tp kite kena pham jugak diaorg ajar mereka yg dh jd buluh..

Kakak Tiri said...

Kadangkala cikgu yang kreatif terbantut untuk berkreatif memandangkan suasana serta syllabus dan kurikulum kat sekolah-sekolah Malaysia.

Syllabus dan kurikulum semuanya tertakluk pada kementerian. Orang kementerian suka bikin proposal itu ini tanpa memikirkan implementation dan kesesuaian di sekolah-sekolah.

Contoh: Pembelajaran dan pengajaran Science and Maths in English dan juga Komponen Sastera dalam subjek bahasa.

Suka-suka hati je nak buat.

Kakak Tiri said...

Selain dari faktor suasana pembelajaran dan pengajaran, faktor kurikulum and syllabus, in my opinion, faktor bebanan tugas sampingan jugak memain peranan utama kenapa cikgu sekolah Malaysia terbantut nak berkreatip. Cikgu Malaysia tak khusus untuk MENDIDIK anak bangsa. Banyak beban tugas sampingan.

Jadi, kiranya runtuh moral anak bangsa, the blame is not on the teachers.