Thursday, September 11, 2008

..Apa Pendapat Korang..

"Ukur baju di badan sendiri"

Smlm kwan sue mgeluh ekonomi dia xstabil skrg, dlm erti kata lain dia xckup duet. Dia pening kepala skrg. mana nk byr sewa rumah, mana nk byr ptpn, mana nk sara hidup kt kl ni, mana nk hulur kt adik dia yg blajar, ksian jugak dgr kluhan dia. Yelah cm sue pon gaji xbesar jgk, so mmg mcabar la duk kt kl ni kan? Tp mesti kena pandai la uruskan duet kan? mujur jgk en.azmi sllu btindak mjadi ah long xbertauliah, lg best en.azmi mgamalkan cara pinjam & lupus muahahhaa bestkan? bgus kalo dpt ah long cm ni.. Jd sue xtrsa sgt la tbeban, lg pon sue xder adik2 nk tnggung just kasi ayah je tiap2 bulan slbhnya untuk dri sue sndri..

Tp yg xbestnya kwan sue ni bblanja xikot kmampuan. Sue bkn nk myibuk duet dia tp tinger ni xtahan dh dgr keluh kesah dia xckup duet. kdg2 sue garu kpala yg xgatal tau tgk cara dia ni. mmg xslah kite beli brg yg mahal untuk dri kite. Yelah stelah penat lelah kite bkerja mmg wajarlah seskali kite belikan untuk dri sndri ye dak? satu kpuasan la dlm bkerja kan? Tp bknlah pntg mlintas kite sambar je.. mak aiii ngatla kite bkn org sng. jgn ikot org. depa xpe depa kaya..

Kwn sue ni gunting rambut kat salon khas, sekali gunting secipot ttp jgk RM90++, syampoo la, prapi lah, bitamin la, cgah gugur lah smua dkt RM450. Untk rambut shaja. Dia bkn free hair pon, kalo cm sue yg on off btudung ni pon kire ok nk buat cm tu, tp sue pakai rejoice rich je dr dulu smpai skrg. cantik jgk rmbut smpai ada org ckp sue luruskan rmbut. pdhal mmg dh rmbut cm tu. xkose lah ai nk mahal2 cm tu.. baik simpan je duet tu..

Tu blom dia ikot kwan2 dia shopping bju sejuk shaja RM168 sehelai jenama elle, sandle RM248 jenama clark, pastu beg lap top RM230. pastu baju2 tshirt pon smua RM50++ sehelai. Sue nk beli baju yg harga RM40 pk byk kali tau.. hahaha xkisah la org nk ckp kdekot ke apa. lantak la. Sue akn shopping sthun 3 kali je.. Raya Puasa, Raya Cina, & xmas.. ha masa tu mmg shopping la. tp stay lg ada pruntukan. simpan lah RM100 sbulan dr awl thun untuk shopping that time. so nanti just tmbh skit je. xder habis gaji sbulan.

Time kt opis lak dia ari2 p lunch mkan mcd la, kfc la, pizza hut la. kalo sehari dh RM11++ sbulan bape? blom bekpes & mkn mlm lg, tu lom kire suke2 p tgk wyang la, p Tupai2 la. Kdg2 dlm smggu 3x p makan kt Tupai2.. bukan xboleh.. bolehhhh nak makan kan apa salahnya. Tp bg sue smua ni plukan prcgan. mesti ada hadnya. Sbp kite bkn org sng. Jd mana yg boleh jimat tu jimatlah.. masak pon bkn ssh kan? xyah gulai bagai. masak simple je. kenyang ckuplah. xyah ikot rentak org.

mgkin korng akn pk sue ni tlalu kdekot, tlalu bkira tp ni mmg cara sue. smua msti ada hadnya. Jgn kurang jgn lebih. kalo nk ikot nafsu rasanya duet 6 karung pon sue leh habiskan dlm masa 1 hari je.

Jd bile dia mgeluh xckup duet bla..bla.. sue ada jgk nsihatkn dia jgn ikot org, diaorg kaya xpe, kite ni xbyk duet. Jd bpada2 lah guna duet. Tp akhirnya sue lak dia mrah. Dia ckp sue xpe lah boleh la ckp cm tu sbp Azmi sllu beli apa je sue nak. Dia? smua dia beli sndri. Dulu dia blajar dia sllu xdpt apa dia nk sbp dia tpaksa bkorban untuk adik2. Sue xper lah ank bongsu, sllu dpt yg terbaik. Tgk skrg pon dia xder sapa2 sue dh siap tunang, ada org support kwangan sue, dia?? sue ramai kwan dia ada budak2 tu je, kalo dia xikot diaorg cm mana msti dia xder kwan..pastu dia dh nages tsedu2.. sue xtau nk ckp apa.. diam je lah.. Sedih jugak tp entahla..

Sbrnya sue bkn bmaksud nk sakitkan hati dia, sue ksian tgk dia. sllu xckup duet, dia kwan dgn ank2 org kaya, nk ikot rentak diaorg mmg xlepas la kite ni, sue ni bkn kaya pon. sue org kg je, Ayah sue xkerja. kami adik bradik pakat2 kasi duet banjer kat ayah, azmi pon bkn bg smpai ribu riban kat sue tiap bulan. Dia just blajar tnggung isteri je.. cume kdg2 je beli yg mahal skit kat sue. Salah ke sue suh nasihat dia cm tue? skrg sue rasa bsalah lak kat dia. Pagi td mata dia bengkak sgt. Sue tau dia nages smlm. Mesti dia kecik ati dgn tguran sue. Hurmmm sue bniat baik.. xder skit pon sue niat nk sakitkan hati dia.

Sue cume pk slagi dia xukur baju kt bdan sndri smpai bile pon dia xkan ckup duet..

12 comments:

HasraRazali said...

Hasra Setuju 100% apa nasihat & pendpt sue tu...:p apa2 kena beringat...jgn dah berlaku, baru nk nyesal..

HambaMaya said...

hmmm.. betul tu. kalu pendapatan cuma RM30k setahun, jgn la belanja sampai RM50k lak..

papehal pun bila bebrbelanja kena control.. (haaa, kan dah start berceramah.. aku bab financial control ni memang asik nak berceramah jer..)

Syafa said...

Pendapat aku ko cuba nasihat dia lg skali.Ckp kt dia jgn terlalu boros.Kena simpan duit utk ms dpn gk.mn tau in case klu kt sakit ke pd ms dpn.Tp klu dia xnk dgr gk nk buat mcm ne.Bia jela.tggjwb ko sbg kwn da lepas.jgn sedey2 ye sue.all da best=)

Hanamichi_Sakuragi said...

memang susah nak nasihatkan kawan ni...tak pasal2 kita d marahnya, ntah laaaaaaa....

fizzzy Ian said...

terasa juga..coz aku suka soping.

tapi kena ikut gaya, cari alternatif untuk mejimatkan duit. Contohnya

untuk pakaian-aku lebih suka pergi ke Reject Shop dan F.O.S sebab u can get branded item dgn harga yg lebih murah.(plus ada discount lagi!)

kasut- Vincci pun cantik. Murah pun murah especially masa sale!

handbang- beli asal cantik dan tahan dah..tak kisah apa jenama pun.

rambut-pergi salon yg mengalakan pelajar yg belajar di salon untuk gunting rambut. Harganya amat berbaloi. Cuci-RM5, Gunting-RM10, Straighten-RM50 Dll.

ada laa tip2 lagi yg boleh digunapakai. yg penting..pratikan selalu!!

aku yg shoecolic,
fizzyy

ps sue..aku tak send lagi gambar2 kasut kawen! mesti meleleh air liur ko!

Saya, Aku dan Kamu said...

huhuhu. susah jgk tu. ckp kt kwn sue, berkawan pun ade gayanya. tp takleh la terikut sgt cara diorg.. sian pulak kt dia. dia jiwa kaco tu kekeke

aku la ros said...

aku dah lama tak gi salon.. sebab kawan aku mmg pndai gunting rambut.. baju.. aku bukan jenis melaram.. tp i like to mkn2.. hahahaha..

Gee said...

iskk.. apa kes lak ikut kawan cam tu sekali? heran tul.. k.gee kawan2 mcm2 jenis.. mcm2 standard.. tp k.gee ikut standard sendiri jer.. kalau susah kang nanti bukan ada org nak tolong sgt pun.. kan?

SilverFerio said...

sue... kawan ko nih anak no brp?

Si Tukang Karut said...

kalau tak biasa susah..mmg susah nak nasihat...

selalu orang yang biasa susah kecik2 hargai walaupun sedikit...maaf selalu mommi tgk begitulah adatnya..

walaupun mommi yang kecik dari ramai adek beradek..time belajar dulu mommi kerja factory untuk bantu org tua yang dah uzur...penat takpe asal mak tu tak susah hati...kita muda masa tu..apa2 pun leh lakukan...

SilverFerio said...

dlm kes2 tertentu.... aku guna reverse psikolgi... api2 kan je lagi... at one point dia akan terkena balik...

NaD said...

Setuju ngan incik SF. Reverse psychology.