Monday, July 21, 2008

... Sue Budak Degil..

Makin dekat nak tiba hari tu makin byk pulak pslisihan paham antara kitaorg. Smpai kdg2 sue mcm tensen sgt. Sbrnya ssh sue nak nages tau Tp sbp dh mcm tensen sgt maka airmata ni pon jatuh jua lah. Geram lah. Kdg2 tu benda kecik je tp gaduh jugak.

Sue akui kdg2 sue bsikap kbudak2kan. ksian dia tpaksa layan karenah sue, mana nak layan merajuk nya, mana nak layan monday bluessnya, mana nak layan time bulan mgambang, mana nak layan hal2 bkaitan psiapan kitaorg. Tp alhamdulillah dia sabar dgn sue. Sgt2 sabar. Terima kasih kat dia yg sabar dgn sue.

So sabtu lpas bperang lg. Until now sue diam je, sms xjawap event dia dh mintak maaf segala, Sbenarnya bkn salah dia pon sue yg salah cume slama ni dia tu sllu manjakan sue tp hari tu mgkin dia baru bgun tidor jd mood pon lom setting baik. Sue lak sms majuk2.. hurmm sue lah salah kan? Dia dh coll, sue jawap acuh xacuh je sbp masa tu tgh pilih baju dgn kak ana. Pastu bok bek bok bek gaduhhhhhhhhhh sue terus letak phone. Dia sms sue xlayan. dia mintak maaf pon sue buat buta je.. hurmmmm sue...sue...

Sbrnya sue sensitif sgt this week, yerlah bulan mgambang. Tp dia sllu xungkit kalo sue gaduh2 dgn dia. Dia sllu maafkan sue kalo sue buat salah. Kdg tu sue sndri pon xsanggup nk maafkan dri sue tp dia stay ckp xper.. Agaknya dlm hati dia cm mana yer? Sian dia sllu mgalah dgn sue..

So lps sue dh btenang2 mcari damai kat bukit permai, sue myesal dgn apa yg sue buat. Balik tu sue marah dgn dri sue sndri sbrnya. nak tidor xboleh, capai towel p mandi. bayagkan waktu dh jam 3.00 am lbh kurang. pastu solat but still tkelip2..

Then lompat katil kemas umah. u all bygkan sue kemas umah dr pagi tu smpai kol 2.00 ptg.. mmg tip top lah rumah, kak ana siap p calit kat tingkap, tv, radio & perabot nk cari habuk ampes betol.. hahaha mmg licin lah.. clean & clear. lepas tu rasa lega sgt2.. but still xsms dia mintak maaf balik. entah knpa. Kak ana ckp sue ego sgt, entah la xtau sbrnya sue sedih nk ingat..

Kalo korang kan marah kat psngan korang apa korang buat? terus terang dgn dia ek cm kak tiri ckp tu? sue try jugak nk buat mcm tu tp kan airmata je kuar, mulut ni mcm tkunci.. cm ner? so tu yg layan jiwa kacau ni dgn kemas umah jer.. mcm tu lh sue. kalo xpon p joging. tu jer sue tau buat kalo tgh sedih @ marah.. Kalo korang cm mana?

Pd Encik azmi.. sya mintak maaf. sya tau sya degil tp kan 2ari awk ckp sya bkn degil tp nakal & awk jugak ckp sbp kdegilan sya tu lah yg buat awk suke sya.. Tp napa skrg awk marah lak? Dh xsuke ker? sya malu sbrnya nk sms awk.. hehehehhee..

11 comments:

Gee said...

Sue nih... hahahaha sebenarnya rasa geli hati lah pulak.. sorry ek dek.. tergelak k.gee :))

NaD said...

ala sue..normal la dulu kita pun camtu gak..dekat nak tunang ada2 je benda nak gado. benda kecik bodo pun gado. tu setan sume tuu.. kena sabar.

pastu..bila dah gado, kena la blaja mintak maaf dan memaafkan. kalo dok pikir sakit ati tu mmg la rasanya cam taknak maafkan langsung tp ego tu tak bawak kita kemana. yg pening pala kita jugak.

so settle baik2 ok...

HasraRazali said...

Belajar la utk meminta maaf dan memaafkan, itu sebaik2 nya..dlm perhubungan tak boleh dua2 nak menang..dn bila dah ada yang mengalah, cepat2 la elokkan..

Jangan di layan kekerasan hati dek krn hasutan syaitan tu..Dan juga, jngan biarkan marah & ego mguasai akal fikiran kita, biarlah fikiran kita yang mengawal kemarahan dan keegoan itu..

Jgn smpai, org yg selalu memaafkan kita itu,terasa keperitan bila memaafkan kita, bila dh tahap itu, bahaya..me pernah ada pngalaman itu..anyway, selamat berbahagia..

aku la ros said...

itu namanye manjerrrssss.. hehehe

sue cipot said...

kak gee -- ala napa akak ketawa? heheheehe

Nad-- tulah pasal baju melayu jer gaduhnya

Has-- tq advice tue..

Ros-- dia kata aku degil laaaaa

sign said...

kita tak boleh ubah sikap & sifat seseorang...yg boleh mengubah hanya diri seseorang tu...belajar hidup dari kesilapan..itu yg terbaik..

Gee said...

hah.. cam tu betul tu sign.. k.gee sokong.. Sue, dengar tak tu? ingat tau.. blajar menghormati perasaan org2 sekeliling kita seikhlas hati.. jgn mengharapkan balasan nanti Sue akan dapat yg terbaik.. ok?

pas tu kalau bersalah jangan nak malu2 minta maaf.. pas tu cuba sedaya upaya jangan ulang kesilapan.. kalau our counterpart tu nak buat salah berulang2 kali jugak jangan nak balas sbb kita tak boleh ubah org lain, kita cuma boleh ubah diri kita :)

p/s: gelak tu sbb rasa kelakar lah Sue nih.. cam bebudak kecit :))

sue cipot said...

En.azmi -- terima kasih en.azmi.. syukur alhamdulillah akhirnya ku temui dirimu untuk menemani ku mhadapi hari2 mdatang.

kak gee-- terima kasih kak bg nasiht kat sue yg degil ni, sue janji sue cube btolak ansur lpas ni.. hehehhe

NaD said...

baju melayu? ooo..sue suruh dia pakai baju melayu tapi dia taknak eh?

Comot-nyew-aku said...

Takde sape yg perfect even kita mencoba utk jadi perfect terutamanya buat org kite syg. Yang penting dlm hal ni, saling memahami n menerima baik burok maseng2.. sepakat membawa berkat..hey kita dikamfung pening lalat..mengucapkan selamat.. (eh terkala-ok lak..tu aar ajak mot kala-ok,da melatah daa ni)

sue cipot said...

Nad-- dia nk pakai baju mlayu teluk belanga for nikah. & majlis tandang. sue nak cekak musang.. tu yg gaduh tue.. eeeee tau lah org jhor pakai teluk belanga.